Сирия поиска САЩ да платят откраднат петрол за $115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища

Сирия поиска САЩ да платят откраднат петрол за $115,2 млрд. и да изтеглят войските си от сирийските петролни находища
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2023
  • Share:

Сирия призова ООН да предприеме действия срещу САЩ заради „окупацията на части от сирийската територия, както и незаконния добив на природни ресурси в тези райони“, съобщи сирийската информационна агенция SANA.

 

 

Дамаск също поиска компенсация от Вашингтон за това, което определи като „ограбване“ на националния газ и петрол.

Според писмо, изпратено от министерството на външните работи на Сирия до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и до Албания, която председателства Съвета за сигурност на ООН, сирийските дипломати призовават международната организация да сложи край на нарушенията на международното право и Хартата на ООН от страна на САЩ, които незаконно разполагат войски в североизточната и югоизточната част на страната.

Вашингтон и съюзническите бойни групировки също са виновни за ограбването на „богатството и стратегическите ресурси“ на страната, се казва в писмото до ООН, цитирано от SANA.

Според оценките, посочени в писмото, преките и косвени щети, нанесени на петролния сектор и минералните богатства на Сирия от американските военни от 2011 до 2023 г., възлизат на 115,2 милиарда долара.

New footage of a US military convoy smuggling stolen oil out of Raqqah, Syria.

The US army has been consistently looting the country's oil and smuggling it into their Iraq bases.

Washington steals over 80 percent of Syria's oil output per day
MORE https://t.co/s1z2uIjzJkpic.twitter.com/ko7EsxTRdh

Писмото завършва с искане „американските служители да бъдат държани отговорни за тези кражби и американската администрация да бъде принудена да компенсира за тях“. Дамаск също така призова за изтеглянето на целия американски военен персонал от Сирия и връщането на всички петролни и газови полета под контрола на сирийската държава.

Бившият президент Доналд Тръмппризна публично, че „американските военни са в Сирия само заради петрола“.

Подобноизказване направи наскоро и ген. Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. Той заяви,  САЩ ще останат в Близкия Изток за десетилетия напред, защото Близкият изток е „много важен за САЩ по много причини“, не на последно място защото е „основен източник на петрол и енергийни ресурси“.

 

 

 

Станете почитател на Класа