Папският пратеник кардинал Дзупи отива в Китай в търсене на мир за Украйна

Папският пратеник кардинал Дзупи отива в Китай в търсене на мир за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.09.2023
  • Share:

Папският пратеник кардинал Матео Дзупи ще бъде на мисия в Китай от утре, 14 септември, до петък, 16 септември. Целта на визитата е да спомогне процеса по намиране на мирно решение за Украйна, предаде БТА.

 

 

В изявление на Светия престол се казва, че визитата е "още един етап от мисията, инициирана от папата, за подпомагане на хуманитарните инициативи и за търсене на пътища, по които може да се стигне до справедлив мир".

Кардинал Дзупи вече посети Киев и Москва през юни, както и Вашингтон през юли, като част от инициативите на Ватикана за започването на преговори между Украйна и Русия.

Според италианския в. "Република" в Пекин, кардинал Дзупи вероятно ще се срещне с високопоставени китайски представители, сред които премиерът на Китай, Ли Цян. В изявлението на Ватикана няма подробности за програмата на Дзупи.

Дзупи казва, че основният фокус на мисията му е да допринесе за връщането на деца, за които Украйна казва, че са били депортирани в Русия или в територии, намиращи се под контрола на Москва.

Кардинал Дзупи ще посети Китай на фона на скорошното напрежение между папа Франциск и Киев, което бе провокирано от похвални думи на Светия отец по отношение на руски царе. Думите на папата бяха възприети от Украйна като възхвала на руския империализъм. Папата призна, че не е подбрал добре думите си.

 

Станете почитател на Класа