Любимият университет на Виктор Орбан е свързан изцяло с пропаганда

Любимият университет на Виктор Орбан е свързан изцяло с пропаганда
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.09.2023
  • Share:

Бенс X Сечени
Mathias Corvinus Collegium (MCC), консервативната унгарска образователна институция, финансирана от дясното правителство на Виктор Орбан, се разширява в международен план. Отвори център в Брюксел, купи университет във Виена и има планове за нови клонове в други западноевропейски градове, включително Лондон.
Бях стипендиант на MCC в Будапеща миналата година и съм загрижен за разширяването на институцията. Нейните възгледи са тясно свързани с тези на Орбан и финансира учени, които разпространяват позициите на Орбан. В известен смисъл това служи за разширяване на влиянието му в Европа и извън нея.
MCC има огромна финансова подкрепа, като през 2020 г. получи повече от £1,3 милиарда унгарско държавно финансиране. Дори за тези, които не са тясно свързани с позициите на Орбан, това, което MCC предлага, е трудно да се отхвърли. Осигурява финансиране, стипендии, жилища, покани за пищни вечери, партита на открито, пътувания в чужбина и др.
За унгарците, особено за унгарците от селските райони, социалната мобилност може да бъде трудна и MCC има силата да ги изтръгне от неизвестността и да ги издигне до международното игрално поле. Институцията очаква в замяна привеждане в съответствие с дясната си политика.
Голяма причина да приема стипендията беше, че MCC предлага да помогне за публикуване на работа чрез международните си контакти, но открих, че тази помощ изглежда условна. Стипендията биваше полезна само ако пишех по темите, предложени от свързаните с MCC изследователски ментори. Това бяха предимно теми, които биха укрепили политическите позиции на Орбан. Например обстоятелствата, при които украинските и сирийските бежанци идват на унгарската граница. Искаха от мен да защитя със задна дата спорното решение на Орбан да не приема бежанци през 2015 г.
Тримата други стипендианти от моята програма и аз бяхме помолени да присъстваме на лекции за унгарската история и политика, които често се изнасяха от членове на партията Фидес на Орбан. Лекциите имаха за цел да ни дадат контекстуални познания за обсъждане на текущите събития в Унгария, но този контекст беше осигурен с ясно про-Фидес наклон. Като унгарски американец, добре запознат с унгарската история, разбрах какво правят. Въпреки че не всички го направиха. Следването на линията на Орбан може да донесе значителни награди. Смята се, че неговата партия Фидес контролира между 70% и 80% от вътрешните медии в Унгария. Много от университетите в страната са поставени под контрола на съюзниците на Фидес. Това е част от системата му за вътрешно влияние. Вярвам, че MCC разширява това влияние в други страни.
MCC действа така, сякаш говори от името на Унгария, сякаш политическите позиции, които прокарва, са синоним на самата страна. Страхувам се, че с международната си експанзия реалностите на Унгария ще останат още по-заглушени за международната публика. Унгария е много повече от MCC, Орбан и крайнодясна политика.
Международното разширяване на MCC е възможност за повече хора да бъдат повлияни от този тесен възглед. С разрастването на институцията все повече хора ще се впрегнат в този идеологически вагон, защото са финансово мотивирани да го направят. Това е мощен инструмент за крайнодясна пропаганда и наистина може да дойде в града близо до вас.

Станете почитател на Класа