САЩ освобождават 6 милиарда долара на Иран в сделка за задържани американци

САЩ освобождават 6 милиарда долара на Иран в сделка за задържани американци
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.09.2023
  • Share:

Администрацията на Байдън разреши прехвърлянето на 6 милиарда долара замразени ирански средства от Южна Корея към Катар като част от сделката за освобождаване на петима американци, задържани в Иран. Това беше необходима стъпка към напредване на предварително обявена сделка, която включва също освобождаването на петима ирански граждани, задържани в САЩ, най-вече за престъпления, нарушаващи санкциите.
Отказът, позволяващ на международните банки да прехвърлят иранските средства, беше подписан от държавния секретар Антъни Блинкен в петък, а Конгресът беше информиран в понеделник. Съгласно сделката парите, замразени приходи от минали продажби на ирански петрол, ще бъдат изпратени до централната банка на Катар, откъдето могат да бъдат изплатени за закупуване на хуманитарни стоки за Иран.
Като част от подготовката за сделката четирима от американските граждани, задържани от Иран, бяха прехвърлени от затвора в домашен арест. Петият задържан вече беше под домашен арест.
Адриен Уотсън, говорител на Съвета за национална сигурност, описа освобождаването като „процедурна стъпка в продължаващ процес, за да се гарантира, че иранските средства могат да се преместват от една ограничена сметка в друга и да останат ограничени за хуманитарна търговия. Както казахме от самото начало, това, което се преследва тук, е споразумение, при което ние осигуряваме освобождаването на петима неправомерно държани американци", каза Уотсън.
„Това остава чувствителен и продължаващ процес. Въпреки че това е стъпка в процеса, нито едно лице не е било или няма да бъде освободено в ареста на САЩ тази седмица. Държахме Конгреса подробно информиран от самото начало на този процес и ще продължим да го правим, включително с допълнителни вече планирани брифинги тази седмица."
Задържаните от САЩ включват Сиамак Намази, 51-годишен ирано-американски бизнесмен, задържан през 2015 г., докато бил на гости на родителите си, осъден на 10 години затвор за предполагаемо сътрудничество с чуждо правителство; Емад Шарги, 58-годишен бизнесмен, осъден през 2020 г. на 10 години затвор по обвинения в шпионаж, докато пътувал из страната със съпругата си; и Морад Тахбаз, 68, роден в Обединеното кралство бизнесмен и защитник на дивата природа, осъден на 10 години затвор по обвинения в контакти с правителството на САЩ. Другите двама задържани от САЩ не са идентифицирани. Обвиненията срещу задържаните са неясни, а процесите често се водят без адвокати. Понякога обвиняемите биват осъдени на съдебни процеси, на които не им е било позволено да присъстват.
Според Al-Monitor, позовавайки се на иранската мисия в ООН, иранските затворници, които ще бъдат освободени, са Мехрдад Моен Ансари, Камбиз Атар Кашани, Реза Сархангпур Кафрани и Амин Хасанзаде, всички осъдени за изпращане на забранено оборудване или поверителна информация в Иран и Кавех Афрасиаби, базиран в Бостън политолог и автор, обвинен през 2021 г., че не се е регистрирал като чужд агент, действащ от името на Иран.
Сделката с Иран вероятно ще бъде противоречива в САЩ в момент, когато Иран въоръжава Русия в подкрепа на нейната инвазия в Украйна, доставяйки големи количества дронове, които се използват за бомбардиране на цивилни цели, и няма споразумение за обхвата на ядрената програма на Иран.
Администрацията даде всичко от себе си, за да подчертае, че не става въпрос за американски пари и че Иран ще може да използва парите само за одобрени хуманитарни покупки, които вече са освободени от санкции.
Обръщайки се към управителния съвет на МААЕ в понеделник, председателят Гроси каза, че няма напредък в преговорите с Техеран относно премахването на оборудването за наблюдение на МААЕ от чувствителни обекти и липсата на обяснение за откриването на високообогатени уранови частици от инспекторите на МААЕ.
Гроси описа „намаляване на интереса" сред страните-членки на МААЕ, без да ги назовава. „Има известно рутинизиране на това, което се случва там, и аз съм загрижен за това, защото проблемите са толкова валидни днес, колкото са били и преди", каза той пред репортери в първия ден от срещата на борда на управителите във Виена.

Станете почитател на Класа