Швеция се връща към работата на хартия в училище

Швеция се връща към работата на хартия в училище
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2023
  • Share:

Откакто малките деца се върнаха на училище в цяла Швеция наскоро, много от техните учители поставят нов акцент върху печатните книги, тихото време за четене и практиката на писане на ръка и отделят по-малко време на таблети, независими онлайн проучвания и умения за работа с клавиатура.
Връщането към по-традиционните начини на учене е отговор на политици и експерти, които се съмняват дали шведският хипердигитализиран подход към образованието, включващ и въвеждане на таблети в детските градини, е довел до спад в основните умения.
Шведският министър на училищата Лота Едхолм, която встъпи в длъжност преди 11 месеца като част от дясноцентристко коалиционно правителство, беше един от най-големите критици на всеобщото прегръщане на технологиите. „Шведските ученици се нуждаят от повече учебници. Физическите книги са важни за ученето на учениците." каза Едхолм през март.
Министърът обяви през август, че правителството иска да отмени решението на Националната агенция по образование, което направи цифровите устройства задължителни в предучилищните заведения и планира напълно да прекрати дигиталното обучение за деца под шест години, съобщиха от министерството на Асошиейтед прес.
Въпреки че резултатите на учениците в Швеция са над средните за Европа по отношение на способността за четене, международна оценка на нивата на четене в четвърти клас, Проучването за напредъка в международната грамотност при четене (PIRLS), подчертава спад сред децата в Швеция между 2016 г. и 2021 г.
През 2021 г. шведските четвъртокласници са получили средно 544 точки, което е спад от средните 555 точки през 2016 г. Въпреки това тяхното представяне все още поставя страната наравно с Тайван със седми най-висок общ резултат от теста.
За сравнение, Сингапур – който оглавява класацията – подобри резултатите си за четене на PIRLS от 576 на 587 през същия период, а средният резултат за постижения в четенето в Англия спадна съвсем леко от 559 през 2016 г. на 558 през 2021 г.
Някои пропуски в ученето може да са резултат от пандемията от коронавирус или да отразяват нарастващ брой ученици имигранти, които не говорят шведски като свой първи език, но прекомерната употреба на екрани по време на уроците може да доведе до изоставане на младите хора в основните предмети, казват образователни експерти . „Има ясни научни доказателства, че дигиталните инструменти по-скоро влошават, отколкото подобряват ученето на учениците. Вярваме, че фокусът трябва да се върне към придобиването на знания чрез печатни учебници и опита на учителите, вместо да придобиваме знания предимно от свободно достъпни цифрови източници, които не са били проверени за точност", заяви в изявление през август шведският Karolinska Institute, високо уважавано медицинско училище, фокусирано върху научни изследвания, относно националната стратегия на страната за дигитализация в образованието.
Бързото приемане на цифрови инструменти за обучение също предизвика безпокойство в Агенцията на ООН за образование и култура. В доклад, публикуван през август, ЮНЕСКО отправи „спешен призив за подходящо използване на технологиите в образованието". Докладът призовава страните да ускорят интернет връзките в училищата, но в същото време предупреждава, че технологията в образованието трябва да се прилага по начин, който никога да не замества личното обучение, ръководено от учители, и да подкрепя общата цел за качествено образование за всички.
Онлайн обучението е горещо обсъждана тема в Европа и други части на запад. Германия, която е една от най-богатите страни в Европа, е известна с бавното преместване на правителствени програми и всякаква информация онлайн, включително в образованието. Състоянието на цифровизацията в училищата също варира между 16-те държави, които отговарят за собствените си учебни програми.
В САЩ пандемията от коронавирус принуди държавните училища да осигурят милиони лаптопи, закупени с федерални пари за облекчаване на пандемията, на ученици от началните и средните училища. Но все още има дигитално разделение, което е част от причината, поради която американските училища са склонни да използват както печатни, така и дигитални учебници, каза Шон Райън, президент на училищния отдел на САЩ в издателя на учебници McGraw Hill.
За да се противопостави на спада в резултатите на Швеция в четенето в четвърти клас, шведското правителство обяви инвестиция на стойност 685 милиона крони (£50 милиона) в закупуване на книги за училищата тази година. Други 500 милиона крони ще бъдат изразходвани годишно през 2024 г. и 2025 г., за да се ускори връщането на учебниците.

Станете почитател на Класа