Малките островни нации съдят страните с високи емисии, за да защитят океана

Малките островни нации съдят страните с високи емисии, за да защитят океана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2023
  • Share:

В забележително съдебно изслушване, малките островни нации, непропорционално засегнати от климатичната криза, се изправят срещу страните с високи емисии в съда в Хамбург, Германия, в смятаното за първото дело за климатично правосъдие, с цел защита на океана.
По време на двудневното изслушване, нациите – включващи Бахамските острови, Тувалу, Вануату, Антигуа и Барбуда, наред с други – ще поискат от Международния трибунал по морско право (Итлос) да определи дали емисиите на парникови газове, погълнати от морската среда, трябва да се счита за замърсяване.
Като един от най-големите поглъщатели на въглерод на планетата, океанът абсорбира 25% от емисиите на въглероден диоксид, улавя 90% от топлината, причинена от тези емисии, и произвежда половината от кислорода в света.
Повечето държави имат задължения съгласно правно обвързващата конвенция на ООН за морското право да предприемат мерки за предотвратяване, намаляване и контрол на замърсяването на морето.
Ако делото, заведено от Комисията на малките островни държави по изменение на климата и международно право (Cosis), бъде успешно, тези задължения ще включат и намаляване на въглеродните емисии и защита на морската среда, която вече е увредена от замърсяването с CO2.
Държавите се надяват, че то ще предостави насоки на страните относно намаляването на емисиите, необходимо за изпълнение на ангажиментите им по Парижкото споразумение за климата, за да се предотврати повишаването на температурите с 1,5C (2,7F) над прединдустриалните нива. През май учените предупредиха, че светът вероятно ще наруши целта от 1,5C до 2027 г.
„Морските нива се покачват бързо, заплашвайки да потопят земите ни под океана. Екстремните метеорологични явления, чиито брой и интензивност нарастват с всяка изминала година, убиват нашите хора и унищожават нашата инфраструктура. Цели морски и крайбрежни екосистеми умират във водите, които стават все по-топли и по-кисели. Нашият народ страда от явна несправедливост в резултат на изменението на климата. Ние сме убедени, че международните съдилища и трибунали няма да позволят тази несправедливост да продължи без контрол", каза в изявление Каусеа Натано, министър-председателят на Тувалу. Половината от столицата на Тувалу, Фунафути, ще бъде наводнена до 2050 г., сочат прогнозите. Въпреки че Парижкото споразумение е правно обвързващ договор, изискващ от държавите да намалят емисиите и потвърждава целта за ограничаване на покачването на глобалната температура до под 2C, то позволява на страните да определят свои собствени планове за действие.
„Няма задължения да поддържаме повишаване на температурата в рамките на 1,5°C, над което има голяма вероятност от катастрофални промени в климата. Делото ще ползва принципа на трансграничната вреда, Каква е разликата между наличието на токсичен комин, който бълва през границата, и емисиите на въглероден диоксид? Някои от тези държави ще станат необитаеми след едно поколение, а много ще бъдат потопени под морето. Това е опит да се използват всички налични инструменти, за да се принудят големите замърсители да променят курса, докато все още могат", каза Паям Ахаван, председател на комисията от правни експерти на Cosis.

Станете почитател на Класа