Eрдоган: Русия не може да бъде изключена от сделката за зърно

Eрдоган: Русия не може да бъде изключена от сделката за зърно
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2023
  • Share:

Русия не може да бъде изключена от сделката за зърно, която е застрашена с нарастване на напрежението в региона, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя след срещата на Г-20.
„Имах възможност на срещата на върха да обсъдя подробно сделката за зърно, която направи възможно избягването на хранителна криза в света. Както знаете, тя беше удължена три пъти. Тридесет и три милиона тона зърно са доставени през това време. Процесът без Русия едва ли ще бъде устойчив. Русия не може да бъде изключена от зърнения процес. Не трябва да има опити за нагнетяване на напрежение в региона", каза той.
На 17 юли Русия отказа да продължи участието си в сделката за зърно, която беше постигната преди година, за да осигури безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Сделката предвиждаше и създаване на условия за износ на селскостопанска продукция и торове от Русия. Москва обясни оттеглянето си от сделката с неизпълнението на частта от сделката, свързана с руския износ за световния пазар.
Освен това руският президент Владимир Путин многократно изтъкна факта, че по-голямата част от зърното от Украйна е изпратено в европейските страни, докато според сделката то трябваше да отиде при най-бедните страни. Въпреки това Москва заяви, че е готова да възобнови участието си в сделката само когато бъдат изпълнени всички задължения по отношение на Русия.

Станете почитател на Класа