Джъстин Трюдо остана в Индия заради повреда на самолета му

Джъстин Трюдо остана в Индия заради повреда на самолета му
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.09.2023
  • Share:

Канадският премиер Джъстин Трюдо и цялата му делегация бяха принудени да удължат престоя си в Ню Делхи за срещата на върха на Г-20 с един допълнителен ден, след като самолетът му се повреди, потвърдиха канадски официални лица.
Трюдо пристигна в Индия за срещата на лидерите на 20 водещи икономики в петък. Той трябваше да се прибере у дома в неделя, след като положи венец на паметника на лидера на индийската независимост Махатма Ганди, но механична повреда на самолета го задържа в Индия цяла нощ.
Върховната комисия на Канада в Ню Делхи препрати AFP към изявление от офиса на Трюдо, в което се казва „Канадските военновъздушни сили, които експлоатират самолета, са информирали делегацията, че изпитва технически затруднения. Тези проблеми не могат да бъдат решени за една нощ, нашата делегация ще остане в Индия, докато не бъдат направени алтернативни договорености".
Канадската CTV идентифицира самолета като Airbus, като каза, че не е ясно кога ще може да се върне, добавяйки, че "не е първият път", когато самолетът има проблеми.
Присъствието на Трюдо на срещата на върха на Г-20 беше по-малко значимо от някои от колегите му от Г-7 и дойде на фона на напрежението между неговото правителство и приемащата Индия относно отношението на Отава към десните сикхски сепаратисти. Ню Делхи обвинява Отава, че си затваря очите за дейностите на радикалните сикхски националисти, които търсят отделна сикхска родина в Северна Индия.
Трюдо не е единствената световна фигура, станала жертва на проблеми със самолет през последните месеци. През август външният министър на Германия Аналена Бербок беше принудена да се откаже от пътуване до Океания, след като проблем с нейния правителствен самолет на два пъти го принуди да се върне в Абу Даби.
През юни самолетът на отбранителните сили на Нова Зеландия, превозващ министър-председателя на страната Крис Хипкинс до Китай, беше оценен като толкова ненадежден, че втори самолет излетя за резерва. Бившите министър-председатели Джасинда Ардерн и сър Джон Кий преди това бяха блокирали по време на пътувания по света, след като самолетите Boeing 757 и Hercules на RNZAF се повредиха.

Станете почитател на Класа