Опозицията може да има мнозинство в парламента на Полша след изборите

Опозицията може да има мнозинство в парламента на Полша след изборите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.09.2023
  • Share:

Полските десноцентристки и леви партии взети заедно могат да спечелят повече места в парламента на страната от потенциална коалиция на управляващите националисти "Право и справедливост" (PiS) и крайнодясната партия "Конфедерация", сочи проучване, което беше публикувано в понеделник, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

 

 

На власт от 2015 г. PiS изглежда ще остане най-голямата партия след вота на 15 октомври, но не е ясно дали ще успеят да осигурят мнозинство на избори, доминирани от въпроси като разходите за живот, сигурността и демократичните стандарти.

Това поставя крайната десница "Конфедерацията" в ролята на основен играч, но според същото проучване тя губи позиции и вече падна на пето място.

Според анкетата на IBRiS за всекидневника Rzeczpospolita, проведена на 8-9 септември, PiS може да разчита на подкрепата на 33,2% от избирателите, докато най-голямата опозиционна групировка - либералната "Гражданска коалиция" (KO), би получила 26%.

За разлика от много скорошни проучвания, крайната десница "Конфедерация" вече не е на трето място, като според последната анкета тя ще бъде пета с резултат от едва 9,4%, малко зад десноцентристката "Третия път" с 10,3% и 'Новата левица" с 10,1%.

"Фактът, че подкрепата за 'Конфедерацията" пада, а 'Новата левица" и "Третият път" запазват и дори леко увеличават подкрепата си, има решаващо значение“, коментира пред Rzeczpospolita Ярослав Флис, социолог от Ягелонския университет в Краков.

"Ясно се вижда доколко резултатът на "Конфедерацията" ще определи възможността за получаване на мнозинство след изборите на 15 октомври", добави той.

Станете почитател на Класа