Кристофър Рей: „Руското разузнаване е голяма заплаха за САЩ“

Кристофър Рей: „Руското разузнаване е голяма заплаха за САЩ“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.09.2023
  • Share:

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ Кристофър Рей заяви, че руските разузнавателни служби поддържат присъствие в САЩ и представляват сериозна заплаха.
„Руската традиционна контраразузнавателна заплаха продължава да надвисва. Отпечатъкът на руското разузнаване – и с това имам предвид офицери от руското разузнаване – все още е твърде голям в Съединените щати", цитира го вестник „Хил".
„И това е нещо, с което непрекъснато се сблъскваме и се опитваме да блокираме, предотвратим и разрушим по всякакъв възможен начин. През последните години САЩ са направили много положителни, значителни крачки в тази посока", добави директорът на ФБР.
През юни заместник-постоянният представител на Русия в ООН Мария Заболоцкая, говорейки на заседание на Комисията по връзки с приемащата страна, заяви, че разузнавателните служби на САЩ оказват психологически натиск върху персонала на руската мисия в световната организация. Според нея САЩ продължават да прилагат редица мерки и ограничения, насочени към намаляване на ефективността на взаимодействието между руските дипломати и ООН. По-специално се засилиха усилията на местните разузнавателни служби за вербуване.

Станете почитател на Класа