Визитата на Блинкен определи съдбата на Украйна: има два варианта

Визитата на Блинкен определи съдбата на Украйна: има два варианта
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.09.2023
  • Share:

Слово за успехи на фона на разрастващо се гробище

 

 

Посещението на държавния секретар Блинкен в Киев, макар и шаблонно, всъщност е историческо. Хазяинът пристигна в далечната си ферма, за да види какво да прави по-нататък - дали да наеме нов управител, тъй като този вече не се справя, да позакърпи стените или да остави всичко така както си е и да чака да се разпадне от само себе си.

По традиция, преди посещението беше изстреляна ракета срещу мирното население. Този път по Константиновка. На киевския режим обаче изглежда вече му е омръзнало да изобразява „нечовешките престъпления на Русия“ и го прави на принципа „и така ще мине“. Обаче този път много бързо се оказа (и това беше признато дори от върли русофоби като германския журналист Рьопке), че ракетата е пристигнала от територията, контролирана от въоръжените сили на Украйна.

Блинкен традиционно посети украинското военно гробище, разгледа колко е нараснало и заключи, че офанзивата на украинските въоръжени сили е била успешна. Оказа се доста цинично.

По традиция имаше посещение на главната религиозна сграда на Америка на територията на Украйна - Макдоналдс. Външният министър Кулеба реши да играе "свой човек" и започна да хвали McDonald's, където често е лекувал махмурлука си на младини. Дори Блинкен се засрами, но Кулеба не се отказа.

Между другото, това се оказа символично, тъй като Блинкен всъщност донесе на украинския режим махмурлук след тежък запой с, изглежда, безкрайно количество долари и военно оборудване.

И така, хазяинът „подхвърли срещу махмурлук“ милиард долара военна помощ плюс обещание да даде 5 милиона от замразените „фондове на руските олигарси“.

Е, външно всичко беше относително (без да броим изцепката на Кулеба) прилично. Но има подробности.

„Милиардът на Блинкен“ (той донесе три милиарда миналата година) е милиард от шестте милиарда, създадени след преизчисляването на цените на Пентагона. Тоест парите не са от вече официално заделен и разпределен пакет помощи, а директно от неочаквано образувани остатъци. Дали ще бъдат отпуснати нови пари е отворен въпрос и пряко влияе върху вътрешния политически дневен ред на Америка.

Важен и много съществен момент е, че на следващата среща на западните министри на отбраната, основният акцент ще бъде не върху предоставянето на Украйна на нова военна техника, а върху поддръжката и ремонта на вече получената.

Така че думите за успехите на украинските въоръжени сили в настъплението са само думи. А гробището се разраства. Блинкен дойде също да оцени това. Така че това, което казва и това, което той мисли, са две големи разлики.

Турбулентността в кадровите промени и „борбата с корупцията“ в Украйна също е важен аспект, който държавният секретар на САЩ оцени, както се казва, „на място“. Колко стабилен е сегашният режим? Кое е по-изгодно - да го запазим, да направим военен преврат или да го принудим, въпреки военното положение, да проведе избори?

В световен мащаб сега съдбата на Украйна зависи от това с какво ще излезе администрацията на Байдън на изборите: замразен конфликт или неговата ескалация? А времето за вземане на решение изтича. Така че посещението на Блинкен е наистина историческо за Украйна.

 

 

Дмитрий Попов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа