Как Русия ще отговори на новата ядрена заплаха на САЩ?

Как Русия ще отговори на новата ядрена заплаха на САЩ?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2023
  • Share:

Руското външно министерство нарече възможното разполагане на американски ядрени оръжия във Великобритания ескалираща стъпка, която е открито антируска. Фактът, че Вашингтон връща своите термоядрени бомби на територията на Мъгливия Албион, стана известен от плановете на ВВС на САЩ, които ще се занимават с поддръжката на ядрените оръжия в базата „Лейкънхийт“. Как Русия може да отговори на тези планове?

 

 

В Русия нарекоха съобщението за възможно връщане на американски тактически ядрени оръжия (ТЯО) на територията на Великобритания ескалационна стъпка. Както каза пред "Комерсант" говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, подобни действия на Вашингтон водят точно в обратна посока от решаването на неотложната задача за изтегляне на всички ядрени оръжия на САЩ от европейските страни, където те са разположени като част от така наречените съвместни ядрени мисии на НАТО.

Според нея дестабилизиращата практика на ядрени мисии „има открито антируски характер, тъй като предвижда съвместно планиране и редовно обучение на оперативни ядрени удари от членове на враждебния Северноатлантически блок срещу цели в Русия от територията на неядрени европейски държави“. Захарова подчерта, че НАТО е пренебрегнала спешните призиви за премахване на съвместни ядрени мисии, които генерират стратегически рискове и подкопават регионалната сигурност и стабилност.

Дмитрий Стефанович, служител на Центъра за международна сигурност на ИМЕМО на обясни, че Великобритания е „легитимна“ страна, която притежава ядрени оръжия съгласно Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО). Следователно „критиката относно разполагането на ядрено оръжие на територията на неядрените сили и обучението на техните въоръжени сили за бойното му използване тук не действа.

Според британската преса ВВС на САЩ са поискали от Конгреса 50 милиона долара за изграждане на допълнителни жилища за 144 американски войници, които трябва да бъдат изпратени в базата „Лейкънхийт“ в британското графство Съфолк, на 100 километра от Лондон. Основната им задача трябва да бъде осигуряването на съхранение и поддръжка на ядрени оръжия.

Според вестник „Гардиън“ американските изтребители Ф-15E и Ф-35A, способни да носят ядрени бойни глави, са разположени в базата „Лейкънхийт“. Предполага се, че в близко бъдеще броят на вторите машини ще бъде значително увеличен. Сега там са разположени около 4000 американски военни и 1500 цивилни специалисти.

Американските тактически ядрени оръжия (150 термоядрени бомби Б61) са били в британските бази от 1954 до 2008 г., след което са били премахнати на фона на значително намаляване на международното напрежение. Съоръженията за съхранение на бомби обаче бяха консервирани, а не демонтирани.

Друга индикация, че американските ядрени оръжия ще се върнат във Великобритания, беше, че Пентагонът за първи път от много години „негласно включи“ съоръженията за съхранение на ядрени оръжия в страната в списъка на съоръженията, които трябва да бъдат модернизирани (тази информация беше незабавно премахната от департамента официални документи).

В момента единственият компонент на ядрените сили на Великобритания са четири ядрени стратегически подводници, оборудвани с американски междуконтинентални балистични ракети „Тридент“. Една от тези подводници винаги е на бойно дежурство. Правителството планира да намали броя на бойните глави от 225 на 180 до средата на 2020 г., но нова доктрина, приета през 2021 г., повиши този таван до 260 бойни глави.

Федерацията на американските учени изчислява, че СDY имат 100 термоядрени бомби Б61, разположени в Европа (Белгия, Германия, Италия, Холандия) и Турция (Русия критикува тази практика, тъй като участието на военен персонал на тези не- ядрени държави в мисии за обучение на ядрени оръжия, водени от САЩ, противоречи на ДНЯО). Други 100 от същите бомби - единственото тактическо оръжие в техния арсенал - са на склад в Съединените щати. Ако американско ядрено оръжие бъде изпратено обратно в „Лейкънхийт“, то почти сигурно ще бъде модернизирана версия, B61-12.

„Изоставянето на САЩ от дългогодишната политика на изтегляне на тактическите ядрени оръжия от територията на европейските членки на НАТО беше очаквана стъпка в настоящата ситуация на ескалиране на международното напрежение“, каза Александър Чеков, изследовател в Центъра за евроатлантическа сигурност в Института за международни изследвания към МГИМО.

Експертът обясни, че британските балистични ядрени ракети на подводници са предназначени предимно за атака на стратегически цели, тоест гарантират възможност за взаимно унищожение. „Ако говорим за свободно падащите бомби Б61, които днес се разглеждат за разполагане във Великобритания, тогава те са предназначени за използване в театъра на военните действия. В сегашните военно-политически реалности страните от НАТО очевидно смятат, че трябва да засилят ядрения си потенциал в Европа в случай на въоръжен сблъсък с Русия“, казва Чеков.

Фактът, че тактическото ядрено оръжие не се използва за нанасяне на първия удар, изтъква и Алексей Леонков, редактор на сп. „Арсенал на Отечеството“. „Великобритания получава не само бомби Б61-12, но и изтребители Ф-35A, противно на залога на Лондон за многоцелевия изтребител „Юрофайтър“ за да зареди страната. Но американците настояха на своето, те ясно казаха, че в бъдеще само Ф-35 ще носят тактическо ядрено оръжие “, каза експертът.

Според него дори с връщането на американското ядрено оръжие във Великобритания „заплахите остават на същото ниво“. „Ние сме на ръба регионален конфликт да се превърне в континентален и да достигне глобален мащаб, но засега това не се случва поради факта, че Русия провежда компетентна външна политика и не позволява ситуацията да се плъзне в критична ситуация“, сигурен е Леонков. Чеков е съгласен, че "стратегическият баланс на ядрените сили в Европа не се променя, но се засилват определени предпоставки за влошаване на ситуацията в бъдеще".

Според експерта връщането на тактическо ядрено оръжие във Великобритания може да бъде прелюдия към появата в Европа на американски хиперзвукови ударни системи със среден и малък обсег, които в момента се разработват от САЩ.

„Бих се страхувал повече, че през следващите 5-10 години американски ударни системи със среден обсег могат да бъдат разположени в Европа. САЩ се оттеглиха от съответния договор и сега разработват тези системи. Хиперзвуковите ракети с малък и среден обсег в Европа ще бъдат стратегически оръжия, защото с тях могат да се нанасят удари по най-важните руски инфраструктурни обекти, които осигуряват функционирането на държавата“, каза Чеков.

Според събеседника, освен Беларус, нито една държава в Европа няма да се съгласи да приеме в замяна руско тактическо ядрено оръжие. „Държавата ни няма други възможности да отговори симетрично на този етап. Но днес Русия има значително предимство в сегмента на ТЯО по отношение на страните от НАТО, така че не виждам необходимост от по-нататъшното му увеличаване“, добави експертът.

Леонков смята, че Русия трезво оценява потенциалните заплахи, поради което постави стратегическите комплекси „Сармат“ на бойно дежурство. „За разлика от Запада, нашият ядрен арсенал е обновен на практика на 100%. Новите видове ядрени оръжия са много по-ефективни от това, което имат нашите недружелюбни бивши партньори“, каза източникът.

Освен това решението на Русия да разположи складове с тактическо ядрено оръжие в Беларус „сдържа горещия жар на Полша и балтийските държави да се опитат да отхапят парче от тази територия. Те разбраха, че всяка агресия ще бъде последвана от „отговор“ в страните агресори“, убеден е Леонков.

Асиметричният отговор на Русия на появата на американско ядрено оръжие във Великобритания ще бъде разполагането на системи с контролирана хиперзвукова технология. Според него тази технология все още не е дадена на американците дори в оригиналния ѝ вид, а Русия я е получила още през 80-те години.

„Американската подобна програма е разработена до 2042 г., но е много скъпа. Да не говорим за състоянието на новите ядрени бойни глави, последните от които са произведени през 1991 г. Времето за създаване на тези бойни глави постоянно се измества и сега обикновено се говори за следващата актуализация през 2035 г. И Русия вече е завършила своя проект, остава да започне серийно производство на стратегически ядрени оръжия. Това ще бъде нашият отговор“, завърши Леонков.

 

 

Андрей Резчиков, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа