Моди и Байдън изтъкнаха "силното и трайно партньорство" между Индия и САЩ

Моди и Байдън изтъкнаха "силното и трайно партньорство" между Индия и САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.09.2023
  • Share:

Двамата се обединили, че срещата на Г-20 ще "допринесе за постигането на общите цели" на икономическо равнище, в частност чрез дълбоко реформиране и укрепване на мултилатералните банки за развитие, което е и голямата цел на Байдън в Делхи

 

 

Индийският министър-председател Нарендра Моди и президентът на САЩ Джо Байдън изтъкнаха "силното и трайно партньорство" между страните си след среща, преминала при закрити врата за журналистите, предадоха Франс прес и БТА.

Днешните разговори между двамата ръководители бяха продължение на срещата между тях през юни, когато Моди беше приет с голяма помпозност на държавно посещение в Белия дом.

И тогава и сега лидерите на САЩ и Индия наблегнаха на това да подчертаят силните двустранни партньорски връзки.

В общото им комюнике след срещата се посочва, че Моди "няма търпение" догодина да приеме отново американския президент за срещата на Четиристранния диалог за сигурност.

Този формат, който е много ценен за Вашингтон и е по-известен под акронима КУАД, събира на едно място Индия, САЩ, Австралия и Япония по въпросите на сигурността.

По време на срещата двамата лидери са се обединили, според прессъобщението им, около общата оценка, че срещата на върха на Г-20 ще "допринесе за постигането на общите цели" на икономическо равнище, в частност чрез дълбоко реформиране и укрепване на мултилатералните банки за развитие, което е и голямата цел на Байдън в Делхи.

Те допълниха, че изразяват подкрепата си за "свободен и отворен" Индо-тихоокеански регион - предпазливата формулировка, която администрацията на Байдън винаги използва за осъждане на китайските амбиции в региона.

Двамата обещаха и да продължат започнатите по време на държавното посещение на Моди проекти в технологичния, промишления и отбранителния сектор.

Байдън повтори, че подкрепя предоставянето на постоянно място на Индия в Съвета за сигурност на ООН.

Изключително знаковата среща предизвика спорове заради това, че журналистите, отразяващи работата на американския президент, не бяха допуснати до нея, което е необичайно.

Индийското правителство разпространи монтирани кадри, на забавен каданс и без звук, на които Байдън и Моди водят задълбочен разговор в резиденцията на хиндуисткия националистически премиер.

"Индия остава страна в строеж", що се отнася до демокрацията и човешките права, каза съветникът в Белия дом Кърт Кембъл на брифинг след срещата. "Ключът тук е да поддържаме диалог, основан на взаимно уважение, и да се изправим пред някои предизвикателства с известно смирение, с оглед на проблемите, които имахме в нашат собствена страна."

В прессъобщението си Байдън и Моди заявяват, че подкрепят общите ценности като "свободата, демокрацията, правата на човека, предоставянето на равен достъп и плурализма".

Недопускането на журналисти предизвика недоволството на американските репортери от т. нар. "пул на Белия дом".

Байдън "е убеден, че свободата на печата е един от жалоните на нашата демокрация", увери говорителят на Белия дом Карин-Жан Пиер придружаващите президента репорери, които изразиха недоволството си по време на полета на американската делегация към Индия.

Те останаха пред вратите на резиденцията на индийския министър-председател.

Достъпът на журналистите до подобни двустранни срещи в кулоарите на големи форуми поначало е изключително контролиран и ограничен, но рядко се случва изобщо да няма такъв, посочва Франс прес.

Така нареченият пул (pool) - акредитираните към Белия дом журналисти, които придружават американския президент при пътуванията му - в повечето случаи е допускан поне до началото на подобни срещи лице в лице, за да чуят предстадвителите на медиите встъпителни изявления, да направят няколко снимки и да зададат въпроси.

Осемдесетгодишният демократ представя себе си като най-ревностния защитник на демокрацията и основните права и свободи на международната сцена, отбелязва Франс прес.

"Налага се да съгласуваме параметрите и протокола за подобни срещи с домакина", обясни съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан по време на разговора с недоволните представители на медиите на борда на президентския самолет "Еър Форс 1".

Той обеща след срещата да бъде разпространено "подробно и прозрачно" прессъобщение.

През юни, когато Моди бе приет в Белия дом, се случи и нещо много рядко, ако не и безпрецедентно: хиндуисткият националистически премиер на Индия отговори на пресконференция на американски журналист.

Репортерът го попита за обвиненията в репресии срещу мюсюлманите и авторитарен уклон, отправени от редица неправителствени организации и ООН.

"Всяка дискриминация е напълно несъвместима с демократичните ценности на Индия", каза в отговор Моди.

Впоследствие Асоциацията на кореспондентите в Белия дом излезе с изявление, в което защити журналистката, задала въпроса - Сабрина Сидики, от "ожесточената кампания на интернет тормоз, включително от страна на хора, свързани с индийския премиер".

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа