Унгария рязко сменя курса за Швеция в НАТО

Унгария рязко сменя курса за Швеция в НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.09.2023
  • Share:

Предполага се, че членството на Швеция в НАТО е предстоящо, но вече има признаци, че Унгария се противопоставя на възможността за членство на Швеция в НАТО. Това заяви в интервю за изданието Мандинер председателят на унгарската камара на представителите Ласло Кьовер като добави, че неговата партия „Фидес“ има редица опасения относно сигурността на Швеция и дори на Финландия, съобщава Remix news.

 

Кьовер заяви, че противно на твърденията на основните либерални медии, че Унгария чака Турция, за да ратифицира членството на Швеция в НАТО, това ще бъде суверенно решение на страната.

„Фидес е жива политическа общност, така че нейните членове могат да имат различни мнения. И много от нас в парламентарната група смятат, че би си струвало да се изчака с решението. В края на краищата един нов член ще се присъедини към военен съюз, с който ще трябва да имаме фундаментални отношения на доверие, ако искаме да поверим отбраната си един на друг„, каза Кьовер след откриването на есенния парламентарен сезон в Унгария.

Ако Унгария откаже да одобри членството на Швеция, това може да нанесе сериозен удар върху стремежите на скандинавската страна за влизане в НАТО. Кьовер заяви, че макар унгарското правителство и унгарският президент Каталин Новак да са изразили ясната си подкрепа за членството на Швеция в НАТО, което предстои да бъде ратифицирано, много депутати от управляващата коалиция „Фидес“ имат своите резерви.

Кьовер заяви също, че дълбокото геополитическо въздействие на членството на Швеция и Финландия в НАТО би трябвало да заслужава по-задълбочен дебат.

Две традиционно неутрални държави като Финландия и Швеция, се отказват от позициите си, за да се присъединят към НАТО и по този начин да влязат директно в предната линия на противопоставяне с Русия. Това само по себе си е развитие, което заслужава по-широк и задълбочен дебат в Унгария и в Европа. Според мен присъединяването на тези две страни към Северноатлантическия военен съюз всъщност ще отслаби, а не укрепи сигурността на Европа“, заяви Кьовер.

„Бих искал също така да подчертая, че в Унгария се проведе референдум за присъединяването, докато във Финландия и Швеция, които винаги се опитват да ни учат на демокрация, дори не се допитаха до народа. Има едва доловими признаци, че останалите неутрални държави, Австрия и дори Швейцария, са подложени на известен дипломатически натиск от чужбина и от центъра на Европейския съюз, за да преосмислят външната си политика по отношение на сигурността. Следователно става въпрос за нещо повече от ситуацията със сигурността на двете скандинавски държави или дори на Европа като цяло“, каза още Кьовер.

Станете почитател на Класа