Три европейски държави съвместно купуват боеприпаси

Три европейски държави съвместно купуват боеприпаси
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Германия води преговори с Дания и Холандия за съвместно закупуване на боеприпаси, докато западните държави се борят да попълнят запасите, изчерпани от доставките на оръжие за Украйна, съобщи аг. Reuters, позовавайки се на свои източник.

 

„Германия е готова да отвори своите рамкови договори за покупка на боеприпаси за нашите партньори, както обеща по-рано тази година министърът на отбраната Борис Писториус“, каза източникът на агенцията, без да дава подробности за какви боеприпаси става дума.

По-рано Писториус заяви, че Германия, на фона на настоящия конфликт в Украйна, планира да увеличи над три пъти разходите за закупуване на боеприпаси през 2024 г.

На 23 август във видеообръщение към участниците във форума на Кримската платформа германският външен министър Аналена Бербок каза, че нейната страна е предоставила на Украйна над 22 млрд. EUR помощ от началото на настоящия конфликт: от палатки и генератори до танкове и най-новите системи за противовъздушна отбрана. Берлин, каза тя, „ще продължи да предоставя тази подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо“. Германия е вторият доставчик на оръжия за Украйна след САЩ. Сега Киев иска да получи ракети с голям обсег на действие Taurus, но властите в Берлин не бързат да вземат решение по този въпрос.

 

Станете почитател на Класа