В САЩ се опасяват от руските космически инспектори

В САЩ се опасяват от руските космически инспектори
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.09.2023
  • Share:

Последствията от бившата „еднополярност“ са пропуснатите нови космически възможности на американската армия

 

 

 

Космическите сили на САЩ дезактивираха един от своите сателити за космическо наблюдение, обявявайки мисията му за завършена.

Този сателит беше част от съзвездието GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program илиПрограма за геосинхронна космическа информация за ситуацията), това са прословутите инспекционни сателити, летящи под геостационарна орбита. Благодарение на задвижващата система и подаването на гориво те могат да регулират движението си. Техните функции включват наблюдение на ситуацията, тоест чужди сателити.

Един от първите два сателита, изстреляни през 2014 г., свърши горивото. След извеждането му от експлоатация в орбита останаха само пет активни сателита GSSAP.

Според съобщение на Командването на космическите сили (SpOC) от август, сателитът е с изтекъл срок на годност и е деактивиран, за да „освободи място за нови, по-напреднали космически технологии“.

Заместник-командващият космическите сили на САЩ, генерал-лейтенант Джон Е. Шоу, на среща през юли в Института за аерокосмически изследвания Мичъл, гневно отбеляза, че сателитните оператори на GSSAP трябва да пестят от гориво, предвид ограничените му доставки на борда, пише списание Air & Space .

Начинът, по който извършваме космически операции от началото на космическата ера, показва, че го правим погрешно“, каза Шоу, като твърди, че трябва да се направи „фундаментална доктринална промяна“ към по-„динамични космически операции“ и добави: „Не трябва да имаме такива ограничения в бъдеще. И така ние се опитваме да формулираме изискване към Космическите сили, че трябва да сме в състояние да извършим устойчива космическа маневра за тези платформи.

Генерал Шоу също така заяви, че зареждането с гориво на американските инспекторски спътници ще бъде осигурено до 2028 г. Но има всички основания да се съмняваме в прогнозата му. В съвсем близко бъдеще още два такива сателита ще изчерпят горивото си и ще бъдат изведени от експлоатация и дезактивирани. Натоварването на останалите три спътника GSSAP ще се увеличи и горивото им ще свърши много по-рано от това на предшествениците им.

В допълнение към проблемите с презареждането на инспекторските спътници, има и друга, не по-малко сериозна слабост в компютърната поддръжка на космическите сили на САЩ.

Спешната нужда на Космическото командване на САЩ от способности за „сплотен боен контрол“ и усъвършенствани компютъризирани инструменти за вземане на решения за наблюдение на обекти в орбита в реално време остава неудовлетворена“, заяви ръководителят на Оперативното командване на космическите сили на САЩ генерал-майор Дейвид Милър .

Уморих се от оправдания. ... Дори вече не ми е интересно да чувам колко е трудно ... Някой трябва да разбере. Американският народ плати за това. Някой трябва да го направи", каза той .

Според Милър космическите оператори се нуждаят от система за управление на битка, командване, контрол и комуникации ( BMC3) , която може да осигури „предсказание с качество на насочване за това къде [вражески сателит] ще бъде след пет минути“, за да се предадат тези данни на някого който може да го направи [да го свали].“

Но сега Космическите сили не могат да предоставят такива възможности. Наблюдението на чужди спътници се осигурява главно от наземни радари и телескопи и предоставя изключително ограничена информация за полета на космически обекти, въз основа на която изчислителните модели могат да екстраполират прогнозирани траектории.

Милър подчертава, че се нуждае от по-добра и по-бърза информация, както и инструменти за „подкрепа на вземане на решения“, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение, които да помогнат за сортирането на входящи данни.

Една от ключовите причини, поради които BMC3 няма тази възможност, е продължаващата неспособност на наследените компютърни системи на космическите сили да интегрират данни от множество източници за наблюдение на космоса, включително от сателити на търговски фирми, каза Милър.

Това е така, въпреки годините на усилия, като например злополучната програма за съвместна мисия за милиарди долари за модернизиране на космическите информационни технологии. Някой трябва да отговаря за това. Американският народ плати цената за това“, каза генерал-майорът.

В речта си на форума на института Мичъл, Милър обясни, че основният проблем на SPACECOM е текущата неспособност да "пази" вражеските спътници и космически кораби, тоест да може да знае къде се намират във всеки един момент. Разликата е още по-притеснителна, обясни той, тъй като противниците на САЩ Русия и Китай извеждат в орбита маневрени системи ASAT [тоест техни собствени инспекторски сателити].

Ние нямаме нивото на защита, от което се нуждаем, за да осигурим нивото на точност, свързано с... откриване на заплахи, враждебно намерение и след това, в крайна сметка, ако е необходимо, способността за прицелване“, каза той. Милър обясни, че в допълнение към проблемите с BMC3, друг основен проблем за сигурността на американските космически обекти е липсата на сензори за проследяване както на земята, така и в космоса. Наземните оптични телескопи и радари съставляват основната част от мрежата за космическо наблюдение на Пентагона.

Американските военни шпионски сателити GSSAP многократно са се приближавали до руски и китайски космически средства и тайно са ги наблюдавали. Това се посочва в доклада на фондация "Сигурен свят". В САЩ това се смята за норма, но когато руските сателити правят същото, което и „съзвездието GSSAP“, американците изведнъж се оказват „изключително притеснени“.

"А на нас пък за какво?" – чудят се те.

През 2014 г. американските власти изразиха безпокойство от маневрите на руските спътници Космос-2499 и Космос-2504. Пентагонът твърди, че устройствата представляват потенциална заплаха за американската орбитална група.

През октомври 2015 г. в Пентагона бяха проведени няколко срещи за обсъждане на опасните маневри на руския спътник "Луч". Космическият кораб беше изключително близо до два спътника Intelsat, съобщи Space News .

Според американските военни, "Луч" се е доближил няколко пъти до спътниците на Intelsat на разстояние от пет до десет километра. Представители на Intelsat се обърнаха към Пентагона.

Това не е нормално поведение и ние сме загрижени“, каза президентът на Intelsat Кей Сиърс. Тя уточни, че „Луч“ не е пречил с нищо на работата на спътниците Intelsat 7 и Intelsat 901. Предполага се, че руският сателит е бил между тези устройства в продължение на пет месеца.

През февруари 2020 г. командващият космическите сили на САЩ генерал Джон Реймънд в интервю за списание Time каза , че Съединените щати са уведомили Русия по дипломатически канали за своята загриженост относно това, което Вашингтон твърди, че е близка среща между руски сателит и американски.

Изданието твърди, че в средата на януари 2020 г. руски спътници, обозначени като Космос-2542 и Космос-2543, са били близо до американския, обозначен като USA-245 и известен на космическите експерти като KH-11. Това устройство в полярна орбита е неразделна част от системата за космическо разузнаване Keyhole / CHRYSTAL и може да наблюдава повърхността на цялата планета.

През септември 2021 г. в речта си на конференция, организирана от Асоциацията на американските военновъздушни сили, Реймънд сравни Космос-2542 и Космос-2543 с матрьошки.

Русия има сателит матрьошка. Кукла в кукла. Това е сателит вътре в сателита, а в последния вътре има [друг] сателит. Сателитът се изстрелва, отваря се, появява се друг сателит, отваря се, [от него] се изстрелва снаряд към сателита, за да унищожи американските сателити и да унищожи предимството, което те ни дават. Това унищожава способността ни да получаваме данни от цял свят, да изпращаме тези данни обратно на Земята“, каза Реймънд.

Руското министерство на отбраната наистина обяви на 15 юли 2020 г. тестването на малък инспекторски спътник, който беше използван за проверка на друг отечествен апарат. „В резултат на това руското министерство на отбраната получи ценна информация за техническото състояние на обекта, който се изследва, която беше прехвърлена на наземния контрол“, съобщи тогава агенция Интерфакс , като се позова на официално изявление на ведомството.

Руските инспекторски сателити успешно инспектират потенциални орбитални цели и могат да унищожат вражески военни машини, ако възникне необходимост. Констелацията от руски сателити от този тип редовно се укрепва.

На 10 юли 2019 г. от космодрума Плесецк бяха изстреляни четири спътника с ракета "Союз-2.1В " по поръчка и в интерес на Министерството на отбраната на Русия.

След като излязоха в орбита, специалисти от Центъра за управление на космоса на Космическите сили на Въздушно-космическите сили въведоха в основния каталог на космическите обекти на Руската система за управление на космоса, информация за космическите кораби Космос-2535, Космос-2536, Космос-2537 и Космос - 2538".

През юли 2023 г. в орбита се появи друг руски спътник-инспектор . Всички наши инспекторски сателити се управляват от Центъра за управление на космоса на Въздушнокосмическите сили.

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че апаратите "Космос-2535" и "Космос-2536" са предназначени за изследване на въздействието върху руската орбитална групировка на изкуствени и естествени космически фактори.

Дали има причина американските космически ръководители да се тревожат?!

 

 

Владимир Прохватилов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа