Румънският президент Клаус Йоханис: Русия извърши нови атаки "много близо" до границата ни

Румънският президент Клаус Йоханис: Русия извърши нови атаки "много близо" до границата ни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

На 4 септември Киев обяви, че руски дронове са паднали и детонирали на територията на Румъния при нощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на р. Дунав. Румънското министерство на отбраната категорично отрече

 

 

Нови атаки на Русия, насочени към Украйна, бяха извършени днес "много близо" до границата с Румъния, обяви президентът на тази страна-членка на НАТО, ден след падането на руски експлозивни дронове в река Дунав, предадоха Франс прес и БТА.

„Имаше още атаки днес, това ми каза министърът на отбраната. Те бяха регистрирани на 800 метра от нашата граница. Много, много близо“, каза румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция заедно с премиера на Люксембург Ксавие Бетел.

Припомняме, че на 4 септември Киев обяви, че руски дронове са паднали и са детонирали на територията на Румъния по време на нощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав. Румънското министерство на отбраната категорично отрече украинските съобщения. Според руски анализатори Киев се опитва да въвлече Румъния, която е член на НАТО, в конфликта с Русия.

„В нито един момент средствата за атака, използвани от Руската федерация, не са създали пряка военна заплаха по отношение на националната територия или териториалните води на Румъния", посочи румънското министерство отбраната и добави, че "наблюдава ситуацията в реално време".

„Няма отломки, няма дрон или друго устройство, което да се е приземило в Румъния“, настоя днес Йоханис. "Имаме пълен контрол над нашето въздушно пространство. Проверихме абсолютно всичко и мога да успокоя населението."

„Но да, притеснени сме поради много голямата близост“ на тези повтарящи се атаки, добави румънският президент.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа