Не по-малко от 70 партии ще се явят на изборите в Нидерландия през ноември

Не по-малко от 70 партии ще се явят на изборите в Нидерландия през ноември
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.09.2023
  • Share:

Броят е по-малък в сравнение с гласуването през 2021 г., когато за 150-местната долна камара се съревноваваха 89 формации. От тях в парламента влязоха 37, разпределени в 21 парламентарни групи

 

 

Седемдесет партии се регистрираха за участие в изборите в Нидерландия през ноември, обяви в Хага централната избирателна комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Броят е по-малък в сравнение с гласуването през 2021 г., когато за 150-местната долна камара се съревноваваха 89 формации. От тях в парламента влязоха 37, разпределени в 21 парламентарни групи.

Тъкмо заради тази свръхпредставеност в законодателния орган в Нидерландия съставянето на управляващи коалиции след изборите обикновено е доста продължителен процес.

Сред новите формации, които ще се явят на тези избори, имат такива с колоритни имена като "Повече няма да сътрудничим с политиците" и "Новият човек".

Управляващата сега четворна коалиция беше съставена от консервативно-либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте, който остана на власт като служебен министър-председател след падането на кабинета му.

Управляващото мнозинство се разпадна заради продължил с месеци конфликт за имиграционната политика и политиката по въпроса за събирането на нидерландска територия на разделени бежански семейства.

Рюте, който е на власт от октомври 2010 г. и е най-дълго управлявалият премиер в нидерландската история, обяви, че след изборите на 22 ноември ще се оттегли от политиката.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа