Социалистите в Сърбия настояват страната да се присъедини към БРИКС

Социалистите в Сърбия настояват страната да се присъедини към БРИКС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.09.2023
  • Share:
Сръбска партия ще проведе конгрес за запознаване с предимствата на БРИКС
 
 
Социалистите в Сърбия настояват страната да се присъедини към БРИКС
 
„Движението на социалистите“ на Сърбия, което инициира разглеждането на резолюцията за БРИКС от парламента, планира през есента да проведе конгрес с участието на сръбски експерти и представители на страните членки, за да се запознаят с условията и ползите от членството в организацията, заяви за РИА Новости заместник-председателят на движението Боян Торбица.
 
На 28 август „Движението на социалистите“ внесе проекторезолюция в Скупщината (парламента) на Сърбия за разглеждане на необходимостта от отваряне на широк обществен диалог по повод това, че „европейският път на Сърбия има ясна алтернатива, въплътена в процеса на присъединяване към организацията БРИКС“.
Очаква се ресорната комисия на Народното събрание да започне разглеждането на документа на 20 септември.
 
„Ние сме коалиционен партньор на (управляващата – бел.ред.) Сръбска прогресивна партия. Това е една от стъпките в нашата програма, която ние, Социалистическото движение, прокарваме от самото си създаване. Двата стълба на нашата политика са подкрепа за «сръбския свят» и сътрудничество с организации като БРИКС“, каза зам.-председателят на движението в разговор с РИА Новости.
 
„Нашият лидер (ръководителят на Агенцията за сигурност и информация, БИА – бел. ред.) Александър Вулин винаги е предлагал гражданите на Сърбия да излязат на референдум и да кажат: знаем какво е ЕС, знаем какво е БРИКС, искаме да бъдем част от едното или другото.
Затова си сътрудничим с Института за обществен стратегически диалог, надяваме се, че ще съберем интелектуалци и специалисти от Сърбия и в края на септември или началото на октомври ще проведем конгрес с участници от страните от БРИКС на тема „Светът месец след срещата на БРИКС“, каза Торбица.
 
Според него сръбската общественост не е достатъчно информирана какво всъщност представлява БРИКС, без да се считат съобщенията в СМИ, които се фокусират най-вече върху европейската интеграция.
 
„Написахме резолюция, в която предлагаме да признаем, че европейският път е стигнал до задънена улица, което е очевидно.
 
В продължение на 20 години Сърбия и нейните граждани биват заблуждавани, че могат да станат част от ЕС, но виждаме, че това няма да стане, нито един държава не се е присъединила от 10 г. На последната среща на върха беше казано, че ЕС трябва да се подготви за приемането на нови членове чак до 2030 г.“, добави сръбският депутат.
 
„Има една алтернатива, която се засилва с всеки изминал ден и сега това е най-актуалният икономически и политически процес – присъединяването към БРИКС.
В състава на БРИКС влизат страни, които не признаха независимостта на Косово, нито една от тези страни не шантажираше властите на Сърбия и гражданите й.
Нито една от страните от БРИКС не поиска част от територията на Сърбия и екстрадирането на сръбските герои, защитавали народа по време на войните от 90-те години“, подчерта Торбица.
 
Той припомни, че ограничителните мерки на Запада, насочени понастоящем срещу Руската федерация, са били в пълна сила усетени от гражданите на Сърбия след разпадането на Югославия, а гражданите на Куба търпят санкции от 70 години.
 
„Ние вече не искаме да бъдем ограничаван икономически и политически по този начин“.
 
 
 

ПП

Станете почитател на Класа