„Политико“: Искане за импийчмънт на Байдън ще е по-полезно за Белия дом, отколкото за републиканците

„Политико“: Искане за импийчмънт на Байдън ще е по-полезно за Белия дом, отколкото за републиканците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.09.2023
  • Share:

Байдън не отделя много време за предполагаемия импийчмънт, твърдят съветниците му

Белият дом постепенно се подготвя за инициираното от Републиканската партия разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън и все повече е на мнение, че той ще получи повече полза от това разследване, отколкото републиканците.

 

 

Съветниците на Байдън смятат, че колебливите независими избиратели в крайна сметка ще се изправят срещу лидерите на Републиканската партия заради използването на импийчмънта като политическа мъст срещу президента, пише „Политико“.

„Единствения проблем в стратегията за импийчмънт е, че те нямат абсолютно никакви основания за импийчмънт на президента“, каза един от съветниците на Белия дом, който, подобно на много други, интервюирани за този материал, пожела да остане анонимен, за да може свободно да говори за дискусиите.

Миналата година Белият дом постепенно създаваше щаб за борба с разследванията на републиканците. Около двадесет души – юристи, законодатели и помощници по комуникации – получиха задачата да разработят стратегия за противодействие на разследването на Републиканската партия.

„Республиканците пробваха много от тези удари през 2020 г., и те се провалиха. Но в борбата за кампанията на [Доналд] Тръмп през 2024 г. и с цел политическа реваншизъм, същите републиканци популяризират същите опровергани теории на конспирацията, за които говорят вече около пет години. Те са разследвани отново и отново. Те не успяха да открият никакви доказателства за неправомерни действия на президента и американците виждат това с очите си“, каза демократ, близък до кампанията на Байдън.

Според двама души, запознати с неговите съображения, самият Байдън не отделя много време за обсъждане на предполагаемото разследване за импийчмънт. Неговото обкръжение смята, че подходът на спикера-републиканец Кевин Маккарти към импийчмънта е лишен от цялостна стратегия – и че той може в крайна сметка да настоява за провеждане на разследване единствено, за да успокои консерваторите, разгневени от състоянието на държавните разходи.

Съюзниците на Байдън също така смятат, че нарастващото внимание на Републиканската партия към импийчмънта е мълчаливо признание, че многогодишните разследвания не са дали много. Следователно новото разследване впоследствие ще бъде възприето от избирателите като разхищение.

Нека припомним, че Белият дом създаде оперативния щаб за реагиране на вероятно искане на републиканците да импийчмънт на президента Джо Байдън. В него влизат двадесет юристи, помощници на законодателите и служители по връзки с обществеността.

През август бившият президент на САЩ Тръмп заяви, че в случай на победа на предстоящите избори за президент през 2024 г. ще „затвори“ своите политически врагове. Байдън е сред тях.

 

Станете почитател на Класа