САЩ обещават сериозен отговор при евентуално нападение на Тайван

САЩ обещават сериозен отговор при евентуално нападение на Тайван
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.09.2023
  • Share:

САЩ ще отговорят решително, ако Тайван бъде нападнат, каза заместник-председателят на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ Роб Уитман по време на среща с президента на Тайван Цай Ин-уен вчера.

 

 

„Всяка враждебна, непровокирана атака срещу Тайван ще доведе до решителна реакция от страна на САЩ“, каза Уитман като потвърди ангажимента за продажба на оръжие на азиатската страна.

Уитман, който ръководи делегация в Тайван, призна „невероятните усилия“ на островната държава за укрепване на отбраната. Като пример той посочи удължаването на наборната военна служба до една година.

Представителят на Конгреса заяви, че връзките между САЩ и Тайван са „изградени върху солидни ценности“. Двустранните отношения се основават на „доверие, разбирателство и взаимна изгода за двете нации“, каза той, добавяйки, че се надява да види повече американски компании да инвестират в Тайван и обратното.

Уитман подчерта значението на мира и стабилността в Индо-тиохоокеанския регион и каза, че САЩ ще направят всичко, за да ги поддържат.

По-рано тази седмица Държавният департамент на САЩ одобри пакет от военна помощ на стойност 80 милиона щатски долара за Тайван, който ще бъде използван за укрепване на способностите за самоотбрана.

 

Станете почитател на Класа