Си Дзинпин в замяна на Украйна: От САЩ направиха неочаквано предложение на Русия

Си Дзинпин в замяна на Украйна: От САЩ направиха неочаквано предложение на Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

На политическия Олимп на САЩ става все по-тясно. Вивек Рамасвами, милиардер от индийски произход, се превърна в реален претендент за президент на САЩ от републиканците, поне в бъдеще.

 

 

 

В анкета сред републиканците в първия републикански президентски дебат, който току-що се състоя, той излезе победител с 22% от гласовете и формално изпревари дори Тръмп, който получи 21%.

Поклони се на Тръмп

Тръмп не присъства на първия републикански дебат, тъй като ден преди това беше принуден да отиде в затвора на окръг Фултън в Джорджия за официален арест. Никой не се съмняваше, че съдебният график на Тръмп е създаден нарочно така, че да го държи извън президентската кампания колкото е възможно повече и да му попречи да участва в събития, важни за имиджа и пропагандата.

Този трик на истеблишмънта обаче, независимо дали някой го иска или не, доведе до изненада: според анкета, проведена от социологическата служба JLPartners и вестник Daily Mail сред 504 членове на Републиканската партия, които са гледали дебата, формално победител в допитването стана бизнесменът Вивек Рамасвами, чието състояние се оценява на почти един милиард долара.

По мнението на експерти, Тръмп несъмнено щеше да стане абсолютен победител в дебата, ако беше там лично.

В момента това е състезание за един човек с много други участници. Като цяло Доналд Тръмп е победителят в този дебат, каза говорителят му Байрън Доналд.

Без съмнение е така. Но има един нюанс.

Това, което е любопитно, е как Рамасвами успя в хода на допитването. Това между другото показва неговия необикновен нюх и проницателност. След като получи думата, той подхвърли реплика от трибуната, която предизвика овации в залата и изигра роля в разпределението на гласовете по време на дебата.

Нека просто говорим истината. Вярвам, че президентът Тръмп е най-добрият президент на 21 век. Факт е,- каза Рамасвами.

Но това не е всичко. Той беше първият сред осемте кандидати, присъстващи на дебата, който вдигна ръка, когато модераторът ги попита дали биха подкрепили Тръмп като кандидат на тяхната партия, ако той бъде "осъден в съда".

Решителността, убедеността в преценките и политическата смелост на Рамасвами бяха подчертани от пълната безпомощност на Рон ДеСантис , който още преди ден беше смятан за основния съперник на Тръмп сред републиканците. Десантис, който беше трети по брой гласове, получени по време на социологическите изследвания (20%), се държеше като ученик, който не си е научил урока.

Рон трябваше да погледне останалата част от сцената, за да реши дали да вдигне ръка или не, — пише изданието Breitbart .

Тръмп не закъсня да отговори. Малко след това в Truth Social Тръмп написа:

Именно този отговор донесе голяма победа на Вивек Рамасвами в дебата – заради нещото, наречено истина. Благодаря Вивек!

Несъмнено публичната подкрепа на Рамасвами за Тръмп, парадоксално, го изведе в първите редици на републиканските кандидати за президент.

Естествено, поради вече обявената си позиция, Рамасвами няма да пресече пътя на Тръмп, когато става въпрос за окончателната президентска номинация на Републиканската национална конвенция в Милуоки през юли 2024 г. Но той направи за себе си феноменална инвестиция и резерв за бъдещето. На този фон такава „дреболия“ като поглед, хвърлен в неподходящото време и на неподходящото място, може рязко да забави доста успешната кариера на губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Политическият "анабазис" на Рамасвами

Оттук нататък личността на Вивек Рамасвами ще бъде в центъра на вниманието на световната преса и анализатори до президентските избори през 2024 г. и след тях. Какво е неговото политическо кредо, как вижда външната политика на САЩ?

Вивек Рамасвами е своеобразно повторение на Доналд Тръмп, само че в по-спокойна версия, без толкова екстравагантност. Такъв извод може да се направи от факта, че той смята да „възстанови американската национална идентичност“. Рамасвами обещава, че в края на двата му президентски мандата „американците ще си възвърнат страната, като я изтръгнат от неизбраните елити“, което се отнася до либералния истаблишмънт или, както казва Тръмп, „Вашингтонското блато“.

Но интересни са преди всичко възгледите на Рамасвами за външната политика на САЩ и особено по отношение на Русия. Рамасвами разглежда тази тема доста подробно в статията си „Жизнеспособна доктрина за реализъм и възраждане“, която беше публикувана на 28 август в популярното американско издание The American Conservative , което е известно с опозицията си срещу сегашната администрация.

На външната сцена, основният враг на Съединените щати, Рамасвами вижда на първо място Китай, а не Русия. Той е убеден, че всички президенти на САЩ след Никсън са изхождали от „фалшивата предпоставка, че САЩ могат да разпространят демокрация чрез капитализъм чрез създаване на икономическа взаимозависимост с Китай“. Той твърди, че преплитането на икономическите връзки на САЩ с Китай и по този начин насърчаването на развитието на китайската икономика е голяма грешка на Америка.

Нашата погрешна позиция спрямо комунистически Китай ни доведе до неудобен нов баланс през последните три десетилетия, в който САЩ едва ли остават великата световна суперсила, но нашите два големи съперника, Китай и Русия, сега работят заедно и то по начин, който ни заплашва.

"Русия ще получи това, което иска"

Ако стане президент на САЩ, Рамасвами вижда задачата си в откъсването на Русия от Китай. И предлага това да стане чрез отстъпки в полза на Русия във войната в Украйна. Той „отхвърля кръвожадното бърборене на полезни идиоти, които проповядват печеливша за всички война в Украйна, което още повече сближава нашите две големи сили противници (Русия и Китай).“

Колкото по-дълго продължава войната в Украйна, става по-ясно, че има само един победител: Китай, - пише Рамасвами.

Ако спечели изборите през 2024 г., той възнамерява да „отиде в Москва през 2025 г.“ и „да донесе мир на Украйна при единствените условия, които трябва да имат значение за нас – при условия, които поставят американските интереси над всичко“.

И тогава четем нещо напълно необичайно, което коренно противоречи на позицията на сегашната администрация на САЩ. Рамасвами излага всъщност своята визия за прекратяване на конфликта в Украйна.

За тази цел съм готов да призная руския контрол над окупираните територии (Украйна) и да се ангажирам да блокирам кандидатурата на Украйна за членство в НАТО в замяна на оттеглянето на Русия от военния съюз с Китай. Ще премахна санкциите и ще върна Русия на световния пазар. Така ще направя Русия стратегическа пречка за китайските проекти в Източна Азия, - пише Рамасвами.

Администрацията на Байдън глупаво се опита да накара Си Дзинпин да изостави Путин. Всъщност ние трябва да принудим Путин да свали Си,- признава Рамасвами.

Изчистете“ НАТО

Плановете на Рамасвами за преразглеждане на задачите на НАТО също са пряко свързани с Русия. Той казва, че „Америка повече няма да субсидира слабостта на Европа“. Той отбелязва, че „бюрокрацията на НАТО стои на пътя на този наратив, който има тенденция да насърчава либерални интернационалистични мисии, които надхвърлят основната роля на алианса“. В същото време е ясно, че под „либерални интернационалистични мисии“ се има предвид разгръщането на военни конфликти по света от блока НАТО.

Както при американската административна държава, бюрокрацията на НАТО е непоправима и трябва да бъде изчистена до кост. Предлагам НАТО да се превърне в строго отбранителен военен съюз,

- пише Рамасвами.

В този пасаж Рамасвами се прицелва едновременно в два стълба на световния глобалистки елит – в американската „дълбока държава“ и в НАТО като военна сила, която осигурява световната власт на американския истаблишмънт. Никой друг освен Тръмп не обеща да "пресуши Вашингтонското блато". Що се отнася до НАТО, дори Тръмп не е казал, че този блок трябва да бъде „изчистен до кости“. И затова смятам, че Вивек Рамасвами е наравно с Тръмп и други „екстремисти“, които вече са или ще станат обект на непременно унищожение за глобалисткия елит.

Да се съживи доктрината Монро

Любопитни геополитически мисли изказва Вивек Рамасвами. И той, на пръв поглед, изглежда е противоположността на империалистическата върхушка. По-нататъшните му дискусии за политиката на САЩ в Западното полукълбо обаче ни връщат на земята от високите мечти. Рамасвами, подобно на администрацията на САЩ преди 200 години, гледа на Латинска Америка като на своя заден двор на САЩ.

Когато погледнем западното полукълбо днес, виждаме посегателства, които Джеймс Монро никога не би допуснал: китайски шпионски балони, носещи се над сърцето на Америка, китайски шпионски бази в Куба, китайски пристанища близо до Панамския канал. Трябва да прегърнем отново доктрината Монро и да кажем, че Америка е на първо място и че нашите противници не трябва да посягат на нашето полукълбо,

— провъзгласява патетично Рамасвами.

Той показва, че се противопоставя на левите правителства, дошли на власт в много страни от Латинска Америка през последните години.

Нашите врагове в чужбина са посяли раздор в родното ни полукълбо. Вълни от левичарство заляха Латинска Америка и създадоха икономическа нестабилност, - посочва той.

Освен това известна маниакална омраза към Китай кара Рамасвами да обвинява Пекин, че Съединените щати не са в състояние да се справят с миграционния поток от Мексико и трансграничната престъпност по южните си граници.

Нестабилните държави не са в състояние да защитят собствения си народ, което често води до появата на паралелни държави като наркокартелите, които заливат Мексико. След това тези картели се използват като пехотинци от китайски престъпни структури, които ги използват за контрабанден внос на отровния фентанил в страната ни. Под формата на мигранти и наркотици границата ни е атакувана,

- казва Рамасвами. Нищо чудно: при президента Рамасвами, ако това се случи, САЩ ще следват политиката на канонерките спрямо Латинска Америка.

Какво от това?

Дори при привидно привлекателната позиция на Рамасвами по отношение на Украйна и НАТО, Русия не трябва да бърза да го записва като един от своите съюзници. Ако външнополитическата ситуация се промени - а това се случва, както винаги, непредвидимо - векторът на външнополитическите планове на Рамасвами може да се обърне в обратната посока. Освен това намерението да се „изчисти до кости“ американската „бюрократична държава и натовската бюрокрация“ все още си остава само смел лозунг.

Безспорно може да се каже, че Вивек Рамасвами има фин политически усет. Той е наясно с общественото искане за смяна на либералните елити в Съединените щати, които не се подкрепят от мнозинството американци нито във външната, нито във вътрешната политика. Декларации от точно този вид, който Рамасвами подхвърля наоколо, биха могли да процъфтяват в американското избирателно поле.

Но едно е декларацията, а друго е реалната политика, която "деклариращият" ще започне да води, ако стане президент. Тръмп също обеща да "пресуши Вашингтонското блато". Но точно то попречи на Тръмп да работи по време на президентството му и сега доста успешно сее гнилоч върху него. С една дума, все още трябва внимателно да наблюдаваме Вивек Рамасвами. Рано е да се правят окончателни заключения. Въпреки че тенденцията е интересна.

 

Игор Пшеничников, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа