"Форбс" обяви колко танка Leopard 2 е загубила Украйна по време на контранастъплението

"Форбс" обяви колко танка Leopard 2 е загубила Украйна по време на контранастъплението
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

За 13 седмици на контранастъпателната операция Украйна е загубила само 5 танка Leopard 2. Общо са били предадени 71 единици, съобщава Forbes.

 

 

Отбелязва се, че всички танкове са загубени в южната част на страната - на площ от около 65 квадратни километра. Според изданието това е станало между Малая Токмачка и Роботино.

Известно е, че най-малко 10 танка са получили различни повреди. Повредените машини обаче се ремонтират в бази в Полша и Германия, след което ще се върнат на фронта.

Също толкова важен е фактът, че почти всеки член на екипажа на унищоженитe Leopard 2 успява да се спаси, преди танкът да изгори. Става въпрос за 20 души.

Журналистите отбелязват, че това е улеснено и от факта, че производителите на танкове KMW и Rheinmetall са инсталирали специални куполни отделения за своите 120 мм боеприпаси. При удара те експлодират навън, за да не наранят екипажа.

„Като се има предвид, че пет танка са напълно извадени от строя и 10 са на склад за ремонт, украинските бригади все още имат на разположение повече от 50 оперативни Leopard 2 от 71, доставени в първоначалната партида.

Нова партида от 14 Leopard 2A4, която трябва да пристигне в началото на следващата година, трябва да компенсира тези загуби“, отбелязва изданието.

Освен това Украйна трябва да получи 31 танка M-1 Abrams, които са по-добре бронирани от повечето Leopard 2.

"Но украинците също ще получат най-малко 165 произведени в Германия Leopard 1A5, които - за разлика от Leopard 2, Challenger 2 и M-1 - имат минимална бронева защита. Украинските бригади не могат да разчитат, че Leopard 1 може да бъде използвани както Leopard 22“, обобщават журналистите от изданието.

Станете почитател на Класа