Украйна осъществи "най-голямата атака с дронове" на руска територия

Украйна осъществи "най-голямата атака с дронове" на руска територия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Русия съобщи за експлозии в шест области в страната в сряда. Това е "най-голямата атака с дронове" на руска територия от началото на войната, пишат световни медии, сред които Си Ен Ен и Файненшъл таймс.

 

 

Тя се случва на фона на все по-чести атаки дълбоко в Русия, както и на засилената контраофанзива, която Украйна предприе на юг през юни.

За експлозии се съобщава в руските области Псковска, Брянска, Калужка, Орловска, Рязанска и Московска. В анексирания от Русия Крим е извършена атака с дрон срещу Севастопол, съобщи в Телеграм назначеният от Москва областен управител Михаил Развожаев, без да даде подробности.

Най-силният удар е регистриран в западната област Псков, на около 660 км от украинската граница. Там предполагаеми украински дронове са нанесли удари по военно летище, на което се намират военни и граждански самолети. Унищожени са четири големи военнотранспортни самолета Ил-76, съобщава държавната информационна агенция ТАСС.

Къде са украинските атаки с дронове над Русия

Украйна осъществи "най-голямата атака с дронове" на руска територия на 30 август. За експлозии беше съобщено в руските области Псковска, Брянска, Калужка, Орловска, Рязанска и Московска.

 

 

0dddfd

 

Областният управител Михаил Ведерников публикува в Телеграм кратко видео, в което се чува взрив и се вижда голям пожар над летището в Хрести, което беше временно затворено.

Жителите на града съобщиха за експлозии и стрелба през нощта на 30 август. По-късно Ведерников каза, че е приключила проверката на гражданската инфраструктура на летището и съоръжението ще възобнови работа в четвъртък.

В сряда Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че в Псков са били унищожени четири транспортни самолета, без да поеме пряко отговорност за нападението.

След ударите говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че атаките "няма да останат ненаказани". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руски военни служители ще проучат как са били извършени атаките с дронове, "за да вземат подходящи мерки за предотвратяване на подобни ситуации в бъдеще".

Съобщенията за атаките не могат да бъдат проверени независимо. Командването на Силите за специални операции на Украйна иронизира руската реакция своя в публикация във Фейсбук, отбелязвайки, че "да се довериш на руснаците означава да не уважаваш себе си".

 

Руските атаки в Украйна

 

На фона на атаките на руска територия се съобщава и за нови смъртоносни руски удари в украинската столица Киев в сряда, при които са загинали най-малко двама души, а други трима са били ранени.

Това каза Сергей Попко, ръководител на столичната военна администрация, като добави, че това е най-мощният удар по града от пролетта насам. Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че двамата убити са били охранители на предприятие в Шевченковския район на града.

Нападението е нанесло щети и на няколко къщи в столицата, както и на гробище, където е пламнал пожар, съобщават местните власти.

В североизточната област Суми, граничеща с Русия, 82-годишна жена е била убита, когато руски снаряд е ударил къщата ѝ в село Шалихин, съобщи регионалната прокуратура в сряда.

В Житомирска област отломки от паднали безпилотни самолети са нанесли щети на железопътната инфраструктура, съобщи областният управител Виталий Бунечко.

Украинският главнокомандващ Валерий Залужний каза, че общо 28 крилати ракети и 16 дрона са били изстреляни от руските сили при последната атака срещу Украйна. Всички крилати ракети и 15 ирански дрона са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, написа Залужний във Фейсбук.

На бойното поле украинските сили продължиха настъпателната си операция по оста на стратегическия южен град Мелитопол, съобщи на в сряда Генералният щаб на украинската армия. По негова информация за 24 часа по фронтовата линия е имало общо 35 бойни сблъсъка.

 

Станете почитател на Класа