Украйна: Пробивът на „линията Суровикин“ връща оптимизма на наблюдателите

Украйна: Пробивът на „линията Суровикин“ връща оптимизма на наблюдателите
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Западът започна да променя отношението си към контранастъплението, след като украинските въоръжени сили преодоляха „линията Суровикин“, обобщава руското опозиционно издание „Агентство“.

 

След като украинските въоръжени сили преодоляха укрепената руска отбранителна линия в Запорожка област, западните разузнавателни служби са станали предпазливи оптимисти относно по-нататъшното настъпление на ВСУ, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Западните разузнавателни служби са станали предпазливи оптимисти относно възможното връщане на град Токмак в Запорожка област (на около 20 км южно от Работино) под украински контрол след успехите на ВСУ през последните дни, заявяват пред WSJ високопоставени представители на западното разузнаване. Руската армия използва Токмак като логистичен център в този участък на фронта.

Украински офицер, при условие за анонимност, заяви пред вестника, че ВСУ са достигнали основните руски отбранителни съоръжения край село Вербовое (югоизточно от Работино) и са проникнали зад тях. Сега военните се опитват да разширят „пукнатините“ в руската отбрана, за да могат бронираните машини, предоставени от западните държави, да преминат през линията Суровикин. Според оценката на вестника успехът на ВСУ на този участък от фронта вероятно се е превърнал в основната заплаха за руските сили.

 

Пробивът на украинската армия представен на въздушни снимки

 

Събеседникът на WSJ заяви, че руските сили са много добре укрепени на тази отбранителна линия и нямат намерение да отстъпват. За това, че руските военни са планирали да останат тук дълго време, свидетелстват килимите и картините, които украинските военни са открили в превзетите блиндажи.

Пробивът във Вербовое може да отвори пътя на украинската армия към Бердянск и Мариупол, както и настъпление на юг към Токмак, пише WSJ.

В същото време остават сериозни пречки за превръщането на проникването зад първата отбранителна линия в пълноценен пробив, посочва вестникът. Русия атакува украинските войски с артилерия, използвайки безпилотни летателни апарати, и вероятно е изпратила подкрепления в тази посока. Украински офицер заяви пред WSJ, че на някои места летят толкова много безпилотни самолети, че украинците наричат случващото се „Бориспол“ (това е името на международното летище в Киев).

Според украински войници американските доставки на касетъчни боеприпаси са оказали значително влияние върху ситуацията на фронта, като ВСУ ги използват за атаки срещу руските войски на открита местност. Сега обаче украинците не могат да използват доставените от Запада бронирани машини: те са големи и веднага попадат под обстрел, когато се появят на бойното поле.

Предишния ден анализатори на OSINT съобщиха, че украинските военни са преодолели първата „линия на Суровикин“ край Вербовое. Те са направили изводите си след анализ на видеоклип, публикуван от руски блогъри.

„Линията Суровикин“ са отбранителни съоръжения, които Русия е изградила в окупираните територии на Украйна и в руските региони, граничещи с Украйна. В южна посока са изградени две линии, които се състоят от окопи и „драконови зъби“. Първата преминава през Върбово, наред с други места. Втората минава още по на юг.

В края на юни двама западни официални представители и висш военен от САЩ бяха заявили в коментар за CNN, че началото на контраофанзивата не е оправдало очакванията на нито един от двата фронта. В случай на неуспех на фронта западните съюзници на Киев може да започнат да притискат украинските военни да преговарят с Русия, очакваха наблюдателите.

 

Станете почитател на Класа