Масов обстрел с дронове в Русия порази важни военни обекти

Масов обстрел с дронове в Русия порази важни военни обекти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.08.2023
  • Share:

Русия беше подложена на масов обстрел тази нощ, като има попадения във важни военни обекти, става ясно от съобщения на руските власти. Заради въздушната опасност са затворени летищата в Москва - "Внуково", "Домодедово" и "Шереметиево".

 

 

 

Дронове са поразили военното летище в Псков, съобщава губернаторът на областта Михаил Ведерников в своя канал в Телеграм. От службите за извънредните ситуации в Русия посочват, че има унищожени четири самолета Ил-76. Въздушното пространство над областта, която се намира в северозападната част на страната, е затворено и летището днес (30 август) няма да функционира.

Руското Министерство на отбраната допълва,че през изминалото денонощие са свалили множество дронове над пет региона - Брянска, Орловска, Калужка, Рязанска област и около Москва. Губернаторът на Калужка област Владислав Шапша съобщава за попадение в празна петролна база, при което е възникнал пожар, а огънят бързо е потушен.

В Telegram се разпространяват видеа с попадения в един от най-големите заводи за микроелектроника - "Кремний ЭЛ", който е свързан с производството на ракети "Искандер" и системите за противовъздушна отбрана "Панцер". Заводът е в Брянска област. Има данни и за поражения на летище в областта. Местната власт съобщи и за разрушения по сградата на следствената служба, но без пострадали.

Морски дронове атакуваха Севастопол - базата на руския Черноморски фолт, става ясно и от публикации на губернатора Михаил Развожаев.

На 29 август Министерството на отбраната на Русия съобщи и за унищожени два дрона над територията на Тулска област и над Черно море.  Привечер от Министерството на извънредните ситуации съобщиха и за голям пожар в складове на железопътната компания РЖД на площад "Комсомолская" в центъра на Москва. При пожара няма спиране на движението на влаковете, уточняват от от РЖД.

Русия извърши най-мащабния обстрел над Киев от пролетта

От своя страна Русия извърши най-масовия си обстрел над Киев от пролетта, става ясно от публикация от военната администрация в украинската столица. Атаката е "комбинирана" - първоначално градът е бил обстрелян с дронове от различни посоки, а след това и с ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95.

От ВВС на Украйна уточниха, че в ранните часове на 30 август 11 бомбардировачи Ту-95 са изстреляли 28 крилати ракети от типовете Х-101, Х-555 и Х -55, които са били унищожени от ПВО. Съобщава се и за 15 свалени от 16 бойни дрона, изстреляни над Киев, Одеса, Миколаев и Черкаска област.

Властите съобщават за повече от 20 унищожени въздушни обекта, но информацията ще бъде уточнена от Военновъздушните сили на Украйна. Има съобщения за паднали отломки в няколко жилищни района, при което има загинали двама души и нанесени щети. Има поражения от отломки по промишлено предприятие в града.

ВВС допълва,че има обявена въздушна тревога за западните части на Украйна в ранните часове на 30 август.

Украинското знаме се появи на левия бряг на р. Днепър

Украинското знаме се развя на левия бряг на р. Днепър, край Антоновския мост в село Дачи, пишат украинските блогъри в Телеграм. Пред украински медии зам.-министърът на отбраната Ана Маляр съобщи пък, че има съществено раздвижване около Бахмут. По нейни думи украинците са заели стратегически височини около града и руската армия няма как да го напусне.

Геолокализирани данни потвърждават напредък на украинците на юг от града, посочват от Института за изучаване на войната (ISW). Анализаторите съобщават още за напредък и към Мелитопол - украинските военни са вече на 5 километра след Роботино. Руските военни кореспонденти съобщават за начало на евакуация в Токмак - важен транспортен център в Запорожката област.

От ISW съобщават още за подсилване на руските позиции в региона с военни сили и термобарични артилерийски системи ТОС "Солнцепек". Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски, продължава да съобщава за недостиг на муниции и липса на ротация на военните, допълват още военните анализатори. Според Ходаковски украинците са нарушили логистичните им линии с удари по тила с дронове.

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 552-рия ден от началото на войната е видно увеличаване на интензивността на бойните действия - през изминалото денонощие има повече от 35 военни дуела. Руските усилия остават в районите на Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка.

От ВСУ допълват за напредък в направленията Мала Токмачка - Вербове и Новоданиловка - Новопрокопивка.

Украйна е загубила 5 танка Leopard 2

От началото на контраофанзивата Украйна е загубила пет от 71-те предадени от западните партньори танкове Leopard 2, съобщава Forbes, като се позовава на данни от проекта Oryx. Всички унищожени танкове са в район от Мала Токмачка на север и Роботино на юг, в направлението към Токмак и Мелитопол.

В допълнение 10 от германските танкове са получили повреди, но са върнати отново на бойното поле след ремонт в Германия и Полша. Нито един от членовете на екипажите на петте унищожени танка - общо 20 души, не е загинал при взривовете, уточнява още изданието.

Украйна все още не е получилила 14 от обещаните от "танковата коалиция" Leopard 2, както и американските Abrams - 31 бройки, които скоро ще бъдат доставени в страната.

Отделно Киев има и 165 Leopard 1, чиято броня обаче не е толкова подсилена.

САЩ отпуснаха нов пакет с помощ за Украйна за 250 млн. долара

Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи за отпускането на новата помощ за Украйна на стойност 250 млн. долара. В пакета са основно ракети за противовъздушна отбрана и за HIMARS, артилерийски снаряди и оборудване за разминиране.

От началото на пълномащабната война в Украйна през февруари 2022 година САЩ са отпуснали помощ в размер на 43 млрд. долара.

Станете почитател на Класа