Шолц отхвърли призивите за повече разходи в помощ на икономиката на Германия

Шолц отхвърли призивите за повече разходи в помощ на икономиката на Германия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2023
  • Share:

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли призивите за по-високи, финансирани от дълг федерални разходи за стимулиране на растежа, и каза, че Германия е добре позиционирана въпреки сегашното си слабо икономическо състояние, пише Bloomberg.

 

 

Най-голямата икономика в Европа има „най-добрите предпоставки, за да гарантираме, че все още ще играем във висшата лига технологично след 10,20 и след 30 години“, коментира Шолц пред Mediengruppe Bayern в интервю, публикувано в събота.

Лидерът на социалдемократите каза, че Германия „не трябва да бъде хулена като място за бизнес“, а вместо това има добри икономически перспективи.

Министерството на икономиката на Германия наскоро заяви, че подготвя помощ на стойност около 20 млрд. евро в подкрепа на развитието на местното производството на полупроводници през следващите години с пари от извънбюджетния Фонд за климата и трансформацията.

Коментарите на Шолц се появиха ден, след като данните за бизнес доверието показаха, че Германия е понесла нов удар през август, въпреки че икономиката успя да излезе от рецесия през второто тримесечие. Измервателят на бизнес настроението на института Ifo спадна до 85,7 пункта от ревизираните 87,4 пункта предходния месец, което не изпълни средната прогноза според проучване на Bloomberg.

Данните за Германия, която в продължение на десетилетия е двигател на растежа на Европа, движен от търговията, няма да направят нищо, за да отслабят опасенията, че е вероятно да има продължителен период на слабост. Германия е единствената голяма страна, чието производство се очаква да се свие тази година.

Настоящият растеж е „незадоволителен“, каза Шолц пред баварския местен издател на вестници. Той допълва, че Германия усеща тежестта на отслабващата световна икономика поради зависимостта си от износа.

Станете почитател на Класа