"Запорожкото клане": Залужни е отстранен, САЩ управляват пряко ВСУ

"Запорожкото клане": Залужни е отстранен, САЩ управляват пряко ВСУ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2023
  • Share:

В интервю за американското издание The Wall Street Journal (WSJ) бившият полковник на ВСУ Сергей Грабский каза, че руското настъпление към Купянск е осуетило плановете на украинското командване по направление Запорожие.

 

 

Според него „тактиката на Москва на север пречи на Киев да мобилизира силите, нужни за пробив на основните позиции на ВС РФ на юг, преди времето значително да усложни настъплението през есента".

Интересно е, че в същото интервю Грабский се оплака от липсата на боеприпаси и модерно въоръжение в частите. Но как така?

На предния ден преди така нареченото „настъпление" председателят на Обединения комитет на началниците на щабовете на САЩ Марк Мили заяви, че украинската армия е получила всичко, което е искала, и в момента има значително превъзходство по средствата за контрбатарейна борба.

Твърдеше, че комбинацията от дронове, РЛС AN/TPQ-36 и М777 с боеприпаси Excalibur трябвало да осигурят на защитниците на независимостта пробив на руската отбрана.

И при живите сили във ВСУ, както твърдеше украинският „телеграм" канал, „всичко беше наред“. Стой там да припомниш „гвардията на настъплението" и повече от 40 бригади, обучени на Запад и оборудвани по стандартите на НАТО.

А сега Грабский признава, че украинското командване няма троен превъзходство, без който изобщо е глупаво да нападаш.

Стигна до такъв край, че след два месеца и половина летна кампания, целият световен печат е принуден да пише за битката за селцето Работино (по посока Орехово).

По-конкретно, американският Институт за изучаване на войните (ISW) съобщи, че „руските войски през нощта между 21 и 22 август успешно контратакуваха украинските сили в центъра на Работино, в западната част на Запорожска област, и отбиха позициите“.

Както обикновено в такива случаи, експертите от ISW се позовават на нашите източници, като твърдят, че това са „не толкова надеждни данни“.

Но западните аналитици добре знаят, че без независима проверка на руските новини, институтите предпочитат да публикуват лъжливи изявления от украински говорещи лица.

Наистина, нашите военни кореспонденти съобщиха, че „по време на контраатаката на нашите войски при Работино, врагът беше изхвърлен от централната част на селището. В момента продължават боевете за северната част на населеното място“.

На изглед се наблюдава последното контрнастъпление на бандеровците в Запорожската област. С други думи, ВСУ, губейки войници и военна техника в непрекъснати штурмови операции, просто безумно унищожават собствените си войници.

Инсайдери, запознати с реалната обстановка, пишат, че „украинската военна служба вкарва стратегическите си резерви в битката, но вече едва ли ще променят ситуацията, тъй като времето и силите свършват. След няколко седмици дъждовното време ще усложни всякакви настъпателни операции в украинските степи“.

Освен това, че ВСУ не спечелиха артилерийското сражение в района на Работино, войниците им падат „мъртви“ под ударите на „умни“ бомби директно в селището.

Интернет е пълен с клипове на руските FPV-дронове, които ловят дори отделни бойци на Зеленски. Относно „Ланцетите“, те са извън конкуренция по отношение на унищожаване на артилерия, ПВО и бронетехника.

Подвижването на основните резерви на украинското командване по тази линия беше съобщено и от Business Insider.

Според коментатора на Forbes Дейвид Екс, Залужный вкара в битката за Работино цялата 82-ра десантно-штурмова бригада, която е последният елитен резерв, оборудван с танкове Challenger 2, както и бронетехника Marder и Stryker.

Ако дори тези супер-специализирани части губят позициите си в Работино, тогава няма какво повече да се говори за успехите на ВСУ в други нападения.

Оперативните отчети (към 22 август) за битката за това село в мозъчните центрове на САЩ звучат приблизително така:

„Руската армия започна контраатака и възвърна наскоро изгубените позиции в центъра на Работино, след което части от ВС на РФ отразиха няколко вълни на атаки от 82-ра десантно-штурмова бригада на ВСУ. Нейният команден пункт близо до Орехов е унищожен“

През последното време тук се наблюдава военният вариант на „Денят на хоботницата“. Всяка сутрин армията на Украйна се прегрупира и с малки отряди се разпръсва в редките горски ивици, след което към тях се приближава техниката, предимно западни бронетранспортьори.

След това формирани колони се опитват да се приближат възможно най-близо до нашите позиции с цел изсадка на десант.

Набезите се извършват по пътища, които вече са изтъпкани от телата на братята им. Това позволява на артилерията на ВС РФ да ударя повече цели с по-малко разходи на снаряди.

В чатовете на вражеската армия пишат по този въпрос, че руснаците специално са оставили центъра на Работино, за да създадат при военното ръководство на ВСУ грешното усещане за „победа“.

Между другото, експертите от ISW също допринесоха със своите пет стотинки към „Работинската сага“, като съобщиха, че нашите части нямат резерви на Ореховската линия.

Те казват, че просто трябва да се настисне ситуацията. Въпреки това нощното нашествие на свежите сили на ВС РФ напълно опроверга анализите на институтите.

Добавим, че на Украйна адекватните телеграм-канали определиха като инсценирано видеото на 47-я ОМБр за предполагаемата евакуация на БМП Bradley на граждански от северната част на Работино.

Пишат, че в снимките участват актьорите от львовския театър и освен това ярко зелената гора, през която изнасяха „бабушките“, не съответства на дърветата, съсипани от снаряди.

Всеки, който е бил там, ще каже, че листата в Запорожските степи през този период на годината са изсушени от ужасната жега. Освен това няма прах върху тревата от постоянните взривове, което също е грешка във филма.

Изглежда, че клипът е предназначен за западната публика и трябва да покаже не само грижата на ВСУ за населението, но и да покаже "победа" в Работино, дори и частична.

А междувременно вестник New York Times, с позоваване на американски и други западни чиновници, разкри тайната за "наказанието" на Залужни от неговите шефове - вече споменатите Милли, неговия британски колега Тони Радакин и Кристофер Каволи, командир на американските сили в Европа.

Според изданието по време на видеоконференция, проведена на 10 август, тези трима англосаксонски "герои" съветвали, или по-скоро наредили на главнокомандващия на ВСУ да се концентрира върху едно основно направление - Ореховското.

Според двама чиновници, които бяха присъствали по време на разговора, Залужни се съгласил. Ако наричаме нещата с истинските им имена, той беше освободен от командване, управлението на украинската армия беше взето от НАТО. Все пак, миналите две седмици показаха, че и при янки и британците нищо не се получава.

 

 

Александър Ситников, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа