Русия – пета икономика в света или бензиностанция с ракети?

Русия – пета икономика в света или бензиностанция с ракети?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2023
  • Share:

Привърженици на Русия радостно повтарят новина от Световната банка, че Русия станала петата икономика в света. Надминала Германия, даже била на крачка от Япония.

 

 

 

Да, ама не.

Данните са подвеждащи. Цитират данни на Световната банка, сравнения с международни долари и покупателна способност. По официалните данни на Световната банка за Брутен вътрешен продукт, Германия има два пъти и половина по-голям БВП от Русия за 2021-2022 г. – над 4 трилиона долара, а Русия има към 1,7 трилиона БВП. И на Брутен вътрешен продукт на човек от населението Русия е по-назад от Полша, Чехия, Норвегия, Швеция, Испания, Италия, Австралия и др. (виж тук).

Защо изглежда голямо постижение Русия да се изравни с Германия? Русия е страна, която по площ е 50 пъти по-голяма от Германия и притежава около една четвърт от природните богатства на планетата (за някои ресурси и повече).

 

Сравнение на цените на петрола за 10 години (горе) и Брутният вътрешен продукт на Русия за 10 години. Графики: S&P Global Platts и Световната банка

 

Едно сравнение на Брутния вътрешен продукт на Русия с цените на петрола за последните 10 години показва, че има ръст, когато и цените на петрола се вдигат. Графиките удивително си приличат. Растежът на Русия зависи от цените на петрола.

И при това положение, цените на петрол и газ могат да се вдигнат изкуствено. Например с една война. Например с газа има зависимости и от газопроводи. Към края на 2021 г. Русия намали доставките на газ за Европа по разни уж технически причини и цената на газа скочи преди войната. И после в началото на войната Русия врътна кранчето на Европа, като очакваше тя да клекне и да не се противи като превземе Украйна.

Според официални данни на „Алфа банк“, най-голямата частна банка в Русия (чиито шефове бяха санкционирани от САЩ и Великобритания), след войната от Русия са заминали (емигрирали трайно или временно) 1,5% от работната сила. А над 1000 чужди компании са се изнесли. От какво да им расте Брутният вътрешен продукт? От производство на снаряди и ракети – може. Но от друго производство и потребление няма начин.

Ако гръмнат още нещо да хвърлят света в напрежение, могат да поддържат високи цените на петрола и да се надяват да надминат и Япония по БВП.

Американският сенатор Джон Маккейн, който каза, че Русия е бензиностанция с ракети, не е далеч от истината (у нас това стана популярно от Кирил Петков, който го цитира).

 

Прогнозни данни на Международния валутен фонд за световния Брутен вътрешен продукт за 2023 г. в трилиони долари. Някои страни, сред които и Русия, отчитат свиване на БВП спрямо прогнозните данни. Индия излиза като пета икономика в света, измествайки Великобритания.

 

Станете почитател на Класа