Зеленски реагира остро на въпрос колко дълго ще издържи Украйна: Не мога да кажа дали след една година ще ни има!

Зеленски реагира остро на въпрос колко дълго ще издържи Украйна: Не мога да кажа дали след една година ще ни има!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Украинският президент Володимир Зеленски отговори с остро изказване на въпроса колко дълго страната може да издържи и дали украинците ще празнуват за трети път Деня на независимостта по време на пълномащабната война.

 

 

 

На утрешната дата – 24 август, Украйна празнува своята независимост. Близо 550 дни обаче страната е в пълномащабна война, след като Русия нахлу през 2022 година. По време на така наречената Кримска платформа Зеленски отговори на редица журналистически въпроси, един от които беше колко дълго още може да издържи украинската армия. Президентът ясно подчерта, че тя няма друг избор, освен да се бие срещу нашествениците.

„Нямаме шанс да действаме по друг начин, освен да защитим държавата си. Нямаме шанс да не деокупираме териториите си. С въоръжените сили, с дипломация. Иска ми се да губим по-малко хора, но ние разбираме с кого си имаме работа. И затова просто нямаме друг избор. Ние се борим за своето. Имаме една държава. Затова не мога да кажа дали ще има трети Ден на независимостта по време на войната", каза държавният глава на Украйна, предаде агенция УНИАН.

Зеленски коментира и ситуацията на фронта: "Що се отнася до контранастъплението... Вярвам в нашия народ, в нашите сили. Разбира се, всеки в света би искал да е по-бързо, но ние работим както можем. Ще се опитаме да деокупираме нашите градове и села възможно най-бързо“, каза президентът. Той отбеляза, че проблем остава острият недостиг на военна техника, така че тя трябва да се използва много внимателно и икономично. Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да сложи край на руската окупация на Кримския полуостров и на всички други украински територии, намиращи се под контрола на Москва.

Зеленски също така призна, че военното командване се е обърнало към него „относно възможността за мобилизиране на повече“ хора на фронта, отколкото сега. Президентът на Украйна изключи възможността Украйна да размени окупираните територии, в частност Крим, срещу възможността за безпрепятствено влизане в НАТО. "Крим е Украйна. Ние се борим за Крим и за всички останали временно окупирани украински територии. Ние не разменяме нашите територии за членство в никакъв съюз", подчерта държавният глава.

За края на войната и наказанието на Путин, Зеленски каза: „Не мога да кажа дали ще има трети Ден на независимостта по време на войната“. На въпрос за наказанието на военнопрестъпниците и лично на Владимир Путин, Зеленски призна, че напоследък тази тема е останала на заден план в информационното пространство и това не трябва да е така. "Този въпрос ще бъде силно повдигнат на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Ако Украйна не повдигне този въпрос, всички тихомълком ще забравят", каза държавният глава.

Станете почитател на Класа