Варшава: Русия прехвърля ядрено оръжие в Беларус

Варшава: Русия прехвърля ядрено оръжие в Беларус
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.08.2023
  • Share:

Президентът на Полша Анджей Дуда потвърди, че Русия е започнала да прехвърля някои от ядрените си оръжия с малък обсег на територията на съседна Беларус, и предупреди, че това ще промени архитектурата на сигурността в региона и на НАТО като цяло, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

 

И руският президент Владимир Путин, и беларуският му колега Александър Лукашенко заявиха миналия месец, че Русия вече е разположила част от тактическите си ядрени оръжия в Беларус. Двамата бяха обявили още през март, че планират това. САЩ и НАТО от своя страна не потвърдиха Русия да е разположила тактически ядрени оръжия в Беларус, отбелязва АП.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заклейми изявленията на Москва като "опасни и безразсъдни", но през каза заяви, че алиансът не е видял промяна в нагласата на Русия дали да използва ядрено оръжие.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за бойното поле и имат малък обсег и ниска ефективност в сравнение с доста по-мощните ядрени бойни глави, които сe поставят на ракети с голям обсег, отбелязва АП.

Русия обяви, че ще продължи да упражнява контрол върху ядрените оръжия, изпратени в Беларус.

Представители на Москва и Минск казаха, че с бойните глави може да бъдат въоръжени беларуски изтребители Су-25 или пък те да бъдат поставени на далекобойните ракети "Искандер".

Анджей Дуда направи изявлението си за руските ядрени оръжия в Беларус на съвместна пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който бе на държавно посещение в полската столица Варшава вчера.

"Говорих на президента (Де Соуза) как се привежда в действие изявлението на Владимир Путин, че тактическите ядрени оръжия на Русия ще бъдат прехвърлени в Беларус. Всъщност този процес вече тече, ние го наблюдаваме", заяви Анджей Дуда.

Станете почитател на Класа