Лавров: Подходът на Запада за мир в Украйна е ултимативен и безсмислен

Лавров: Подходът на Запада за мир в Украйна е ултимативен и безсмислен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.08.2023
  • Share:

Все още няма изгледи за преговори между Русия и Запада за Украйна. Това каза министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю за списание International Affairs, предаде РИА Новости.

 

 

 

"Перспективи за преговори между Русия и Запада, уви, сега не се виждат. Освен това западните спонсори непрекъснато натискат режима в Киев да повиши лихвите. Изтощените украински войски имат нужния отдих и възможност да се прегрупират, докато ги пренапомпват с оръжие и боеприпаси. Но това е път на война, а не на мирно уреждане. Това ни е абсолютно ясно", каза Лавров.

По думите му в различни градове, по-специално в Копенхаген и Джеда, се провеждат многостранни срещи без покана на руски представители. Според министъра това се случва „с надеждата да бъдат убедени развиващите се страни да подкрепят „формулата за мир“ на Зеленски“.

"В същото време Москва се обвинява в "нежелание да участва в преговорите" и всякакви аргументи за необходимостта да се вземат предвид жизнените интереси на страната ни се замитат. Ясно е, че този подход не показва намерението на Западът да договори нещо с Русия“, подчерта Лавров.

Той припомни, че Вашингтон „постоянно повтаря, че всички преговори за уреждане трябва да се водят изключително при условията на украинците“, тоест въз основа на „формулата на мира“ на Владимир Зеленски. В същото време Москва смята подобна позиция за „безсмислена и ултимативна“, тъй като е невъзможно да се изисква от Русия „да се съгласи с нарушаването на фундаментални интереси в областта на сигурността и продължаването на произвола срещу руснаците и рускоезичните хора“ в новите територии и на такива, контролирани от въоръжените сили на Украйна", заключи ръководителят. МВнР.

 

Станете почитател на Класа