САЩ накърниха амбициите на Франция в Западна Африка

САЩ накърниха амбициите на Франция в Западна Африка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.08.2023
  • Share:

Отношенията между САЩ и Франция получиха нова точка на напрежение. Причината за това е посещението на Виктория Нюланд в пострадалия от преврата Нигер и преговорите с новите власти в Ниамей.

 

 

 

Какви действия на заместник-държавния секретар на САЩ предизвикаха смут в Париж и как това посещение ще се отрази на неоколониалните амбиции на Франция в Африка?

Стана известно, че позицията на САЩ относно ситуацията в Нигер не се хареса на Франция, съобщава изданието “Фигаро”. Отбелязва се, че основната причина за раздразнението на Париж е неотдавнашното посещение в Ниамей на Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността първи заместник държавен секретар.

Така Франция очакваше от САЩ „точно обратното“ и че „с такива съюзници враговете не са необходими“. Докато Париж подкрепя подготовката на ECOWAS за военна операция, Вашингтон се застъпи за мирно уреждане и спря да изисква възстановяването на бившия президент на Нигер Мохамед Базум.

Освен това, според французите, Америка иска да "запази своите бази" в страната и за това е готова да "разруши процеса на връщане към конституционния ред". Париж е недоволен и от факта, че контингентите на двете страни в Нигер са приблизително равни, но местните жители изразяват неприязън само към френските войници.

Нюланд посети Нигер миналата седмица и проведе разговори с представители на военните, които свалиха Базум от власт. Трябва да се отбележи, че тя никога не е разговаряла със самия бивш президент, както и лидерът на бунтовниците не удостои Нюланд с лична аудиенция. Обсъдихме вече подробно целта на пътуването и резултатите от него.

Въпреки че посещението на Нюланд беше определено като провал от редица анализатори, самото посещение се оказа ясна илюстрация на желанието на САЩ да изземат инициативата от Франция за уреждане на африканските въпроси. И това не е първият път, когато Вашингтон (по-често) и неговите лондонски братовчеди (по-рядко) застрашават отношенията с Париж, без да се тревожат за последствията.

Така през 2021 г. френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече „нож в гърба“ решението на Австралия да прекрати „договора на века“ с Франция за строителството на подводници в полза на сътрудничеството със Съединените щати и Великобритания . Развалянето на договора, припомняме, доведе до милиардни загуби за Франция. В още по-големи суми се измерват загубите на Франция от новите търговски правила на Щатите, които убиват пазара на ЕС.

Най-болезненото за Париж обаче е не толкова двуличието на западните партньори, колкото постепенната загуба на влияние в Африка. Някога великата колониална империя днес бере плодовете от борбата на държавите на континента за независимост. Франция все още се опитва да прилага собствената си политика на континента от позицията на силата, но всяка година положението става все по-зле и по-зле.

Експертната общност отбелязва, че скоро Франция ще трябва да се откаже от колониалните си амбиции в Африка. Работата е там, че съвременният Париж не може да издържи на натиска на Съединените щати. Освен това французите просто нямат достатъчно средства, за да разрешат всяка ситуация в Африка в своя полза.

От друга страна, САЩ увеличиха присъствието си в Нигер през последното десетилетие. Тази страна се превърна във втората по важност държава в Африка след Джибути, което е продиктувано от удобното ѝ географско местоположение - Нигер се намира в самия център на Западна Африка.

Оттук се откриват възможности за овладяване на ситуацията по границата с Либия. Оттук също така е възможно да се повлияе на ситуацията в Нигерия, Чад, Мали и с помощта на авиация да се стигне до Чад и Судан.

През 2015 г. САЩ и Нигер подписаха военно споразумение, задължаващо страните да се „борят с тероризма“, след което американски военни инструктори отидоха да обучават местни специалисти.

САЩ също разположиха база за безпилотни самолети (База 201) в страната, която беше въведена в експлоатация през 2019 г. Именно там се намират добре познатите на руските ВКС БПЛА МКу-9 “Рийпър”. Освен това летището в столицата Ниамей се използва от американската армия като транзитен център. Следователно загубата на контрол върху тези съоръжения явно не е в списъка на интересите на Вашингтон. Но нарушаването на интересите на Франция в региона напълно устройва САЩ.

„Франция отдавна е осигурила международната си позиция чрез влияние в Африка. По-специално, Париж отговаряше за доставката на ресурси и суровини от континента в Европа. В резултат на това французите развиха ясна нагласа – те трябва да се справят с кризисните ситуации в региона“, каза германският политолог Александър Рар.

„В същото време за САЩ Африка е поредният инструмент за осигуряване на световно господство. Ето защо Вашингтон заплашва бунтовниците в Нигер с използване на сила, ако новото правителство не се върне в орбитата на западното влияние“, отбелязва той.

„Париж смята подобна „каубойска“ политика за изключително опасна. Освен това французите, а не американците, ще трябва да се борят „за демокрация“ на континента. Конкуренцията между Вашингтон и Париж за влияние в региона постепенно се изостря“, подчертава експертът.

„В крайна сметка обаче Франция ще трябва да отстъпи на Щатите. Нарастващото самосъзнание на страните от Глобалния юг удря преди всичко онези страни, които все още пазят колониални амбиции. Според Рар, "Париж е твърде слаб, за да играе важна роля в предстоящата борба за влияние в Африка."

„Разбира се, посещението на Нюланд в Ниамей предизвика недоволство в Париж. Франция все още се смята за основния играч в Западна Африка. Ето защо действията на Вашингтон бяха изтълкувани като опит за превземане на инициативата“, добавя Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски изследвания във Факултета по международни отношения на университета в Санкт Петербург, експерт в Валдайския клуб.

„САЩ преследват собствените си интереси в Нигер, вярно е. А за Белия дом това е много по-важно от мнението на Франция. Вашингтон е прагматичен, те виждат, че френската политика в Африка се проваля и не искат да се обвързват с губещи“, обяснява експертът.

„Освен това сега Франция не е приоритетен партньор за Щатите. Друго нещо са Великобритания и Германия. Така че в близко бъдеще трябва да очакваме изостряне на кризата в американско-френските отношения, които вече охладняха по време на пътуването на Макрон в Китай“, заключи Ткаченко.

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа