"Мирните" планове на САЩ за отстраняване на "проблемите на Зеленски"

"Мирните" планове на САЩ за отстраняване на "проблемите на Зеленски"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

В Саудитска Арабия отново се провали опитът на Вашингтон да изолира Русия и да създаде "глобална русофобска ос". За да привлечат Глобалния Юг, който не вижда перспективи в решаването на глобални проблеми без Русия, англосаксите се готвят за "последната есен" на президента си.

 

 

 

"Мирната среща" по Украйна в Джеда (Саудитска Арабия), която трябваше да продължи два дни, 5-6 август, приключи фактически още на първия ден. Тя беше още по-неуспешна отколкото се очакваше.

На втория ден не беше за какво да се обсъжда, тъй като поканените страни от Глобалния Юг отказаха да осъдят Русия и не подписаха общо крайно изявление в подкрепа на известната "формула на Зеленски" от 10 точки, въпреки че това беше планирано. Представител на Европейския съюз беше принуден да съобщи, че "няма да има общо изявление след срещата".

В реалния формат "разговаряхме и се разделихме"

Истинските организатори на срещата, на която Русия не беше поканена, бяха САЩ, а не Саудитска Арабия или Украйна. Вашингтон си постави голяма геополитическа задача - в глобалната конфронтация с Русия, която се проявява в украинския конфликт, да привлече страните от Глобалния Юг към своя страна. Затова не беше запазено място за Русия на масата на преговорите.

Задачата - да изолира Русия и да създаде глобален русофобски фронт с участието на развиващите се страни - провали. Фактически срещата премина във формат "разговаряхме и се разделихме".

Като цяло, заради факта, че тя беше неуспешна, конкретната информация за форума в Джеда в основните западни медии беше толкова оскъдна, сякаш беше тайна.

Но същността на атмосферата беше изразена от китайския представител на "самита" - специалният посланик по евразийските въпроси Ли Хуей. Той заяви:

"Имаме много различия и чухме различни позиции, но е важно нашите принципи да бъдат споделяни".

Преведено от дипломатическия на прост език, това означава: всички останаха на своите мнения.

Така че каква е позицията на Глобалния Юг?

Същността е в думите на ръководителя на бразилската делегация, съветника по външна политика на президента на Бразилия Селсо Аморим. Той беше очакван лично на срещата, но не пристигна и се присъедини към участниците в Джеда чрез видеосвързаност, за да използва своите предварително подготвени тези и да подчертае, че всички истински преговори трябва да включват всички страни, включително Русия.

С други думи, срещата беше напълно разногласна, защото Глобалният Юг не вижда възможност глобалните въпроси да бъдат решени без Русия.

За да се спаси имиджът на истинските организатори на срещата, а именно САЩ, беше измислено, че саудитците ще представят план за следващите преговори по Украйна в работни групи за обсъждане на такива въпроси като глобална продоволствена безопасност, ядрена безопасност и освобождаване на затворници.

Но кои ще влязат в тези групи? Същите сателити на САЩ и съюзници в НАТО? Но за това не е необходимо да се съберат в Джеда. Поради липсата на Русия, тези групи са просто фикция.

Не е подходящото ниво, не е подходящият формат.

Важно е да се отбележи, че срещата в Джеда беше продължение на „тайните” преговори в Копенхаген през юни, на които участваха 15 страни и на които дневния ред беше същият.

Още тогава посоченият бразилец Селсо Аморим заяви същото, което повтори за участниците на срещата в Джеда. Според различни изтичания и коментари в западната преса, той беше подкрепен от други страни от Глобалния Юг.

Обаче трябва да се каже още нещо. Срещата в Копенхаген подготвяше „съмит” с участието на държавни ръководители, като такава трябваше да бъде и срещата в Джеда. Обаче шоуто беше саботирано от страните от Латинска Америка, както и от участниците в БРИКС и, изглежда, страните от Близкия Изток.

Водачът беше президентът на Мексико Лопес Обрадор, който заяви, че ще участва в „самита” в Джеда само ако в диалога участват и двете страни на конфликта - и Украйна, и Русия.

С други думи, Лопес Обрадор даде да се разбере, че без Русия въобще е безсмислено и неефективно да се говори на такива събития.

Аналогично изрази мнението си президентът на Бразилия Лула да Силва, който, както първоначално беше съобщено, решил да намали нивото на участие на страната си и предполагал да изпрати в Саудитска Аравия своя съветник по международни въпроси, вече споменатия Селсо Аморим. Но както се оказа, и той не отиде, а предаде по видеовръзка вече известната позиция на Бразилия, изразена още в Копенхаген.

В резултат на гръмко анонсираната "среща на върха" в Джедда малко преди началото ѝ в западните медии внезапно нейният статус беше понижен и започна да се нарича "среща на съветници по национална сигурност и висши чиновници".

С други думи, на американците стана ясно още преди началото на преговорите, че срещата няма да мине на нивото и във формата, който те бяха планирали. Но вече беше късно за отмяна. Както казват, банкетът беше обявен, гостите бяха поканени, масите бяха подредени.

САЩ рискуваха и се провалиха. Затова съобщенията в западната преса бяха толкова скромни. Представянето на своя провал публично е неприемливо.

Още един шанс за "хетмана"

Като гледаха провала на срещата, американците опитаха да представят нещата така, сякаш срещата в Копенхаген беше подготовка за "съмит", а сегашната среща в Джедда беше истинският "съмит". Освен това, украинската страна, опитвайки се да спаси ситуацията, акцентираше върху неформалните преговори.

Агенция Reuters отбелязва, че президентът на Украйна Зеленски, който се надяваше да координира принципите на световен самит през есента по този въпрос, каза, че би било важно да се проведат двустранни преговори по време на срещата в Джедда.

Според агенцията, Зеленски "призна, че между участващите страни имаше различия". Той обясни това с факта, че "различни континенти имат различни политически подходи към световните въпроси". Други осмислени думи от Зеленски не се цитират в чуждестранните агенции.

За да спаси репутацията на организаторите на срещата, вестник The New York Times също пише, че настоящата среща в Джедда "е началната точка на това, което се очаква да бъде голяма дипломатическа инициатива на Украйна през следващите месеци, насочена към опит да се подкопае влиянието на Русия".

Вестникът отбелязва, че "годишната сесия на Генералната асамблея на ООН през септември ще даде на Украйна още една възможност да се прояви".

Освен това, Украйна "също планира световен съмит по-късно през есента, за да получи подкрепа за своя 10-точков мирен план в надежда, че той ще послужи за основа на бъдещо урегулиране".

Това трябва да се разбира като че сегашната среща в Джедда, която беше анонсирана като "самит" на лидерите на различните страни, беше предварителна към истинския самит, който е планиран за "късната есен".

Е интересно какъв ще бъде "глобалният съмит" по Украйна през есента, след като двата "подготвителни мероприятия" вече се провалиха? Все пак, страните от Глобалния Юг отново и отново демонстрират своята независимост от САЩ и колективния Запад.

Разбира се, това не е пробив“

Е интересно, че кореспондентите на западните медии са принудени да признаят очевидното: държавите от Глобалния юг, които заемат „неутрална“ позиция според определението на САЩ, или открито подкрепят Русия, или формално са неутрални.

В условията на жесток натиск от страна на световния хегемон това изглежда като демонстрация на открит протест.

Ето няколко характерни цитата от западните медии.

BBC News: „Зеленски се надяваше, че участниците в самита ще постигнат консенсус относно десетте мирни принципа. Но обърнете внимание, за разлика от последната среща в Дания, на която по покана на Украйна пристигнаха представители на 15 държави, в Саудитска Арабия дойдоха дипломати от 40 държави.

И много от тях заемат неутрална позиция по войната в Украйна. Това са страни като Индия, самата Саудитска Арабия и дори Турция, както и Китай, който този път участва в срещата."

Немският телевизионен канал Welt:

„Поне представители на 40 държави седнаха на една маса. Сред тях бяха важни съюзници и партньори на Русия - Китай, Саудитска Арабия, която продължава да поддържа тесни отношения с Русия в областта на петрола и се опитва да послужи като посредник между Москва и Киев. И, разбира се, Индия все още подкрепя Русия."

Немският телевизионен канал ZDF: „На Киев ще му е трудно. Как, например, ще успее да убеди Индия, която сега зависи толкова силно от руската нефт? Как да убеди африканските страни, които все още демонстративно заемат неутрална позиция?

... Срещата в Джедда беше по-скоро неформална. Все още има много малко кадри от самита. Разбира се, това не е пробив."

В търсене на изгубения мир

Може да изглежда, че "мирната среща" по Украйна в Джедда, освен всичко друго, показа, че САЩ търсят пътища към известен мир. Вашингтон търси съюзници сред "неутралните страни" от Глобалния юг, опитвайки се да подготви най-добрите за себе си геополитически позиции в вероятен диалог с Москва.

Условие за някакъв мирен процес САЩ виждат не само в създаването на глобална русофобска коалиция, но и в смяна на "лицето" на украинската власт.

Зеленски изглежда доста одиозен дори в очите на своите наставници. Редица американски аналитици открито твърдят, че Западът "се отказва от Зеленски".

САЩ подготвят "ребрандинг" на Украйна и имат намерение "да списат" Зеленски, като свалят вината върху него за провала на контранастъплението и неефективността на разходването на инвестирани в Украйна средства. Някой трябва да отговаря за тези неуспехи. Но САЩ не искат и няма да отговарят. Зеленски ще бъде обвинен.

И най-удобният за Вашингтон начин да отстрани Зеленски от власт би била неговата смърт "от ръцете на Москва". Точно затова в американските медии все по-често се появяват статии за "готово атентат" срещу президента Зеленски.

Предварително обявената смърт на Зеленски като част от обновяването на фасада на киевския режим напълно съответства на усилията на САЩ да постигнат някакво мирно урегулиране или замразяване на конфликта, например по корейски модел, и това възможно най-скоро, преди Русия да завладее повече територии от тези, които има в момента.

Замразяването на конфликта в условията, при които Москва и Киев нямат намерение да провеждат пряк диалог поради упорството на Незалежная, би било изключително полезно за сегашната администрация на САЩ. Байдън и Демократическата партия преди президентските избори през 2024 г. биха могли да представят това като свой дипломатически успех.

Това ще позволи на администрацията на САЩ да спре чрезмерните и неефективни разходи за Украйна. И, накрая, всеки край на войната в Украйна би изключително радвал европейските съюзници на САЩ.

Да водят пряки преговори с Москва не е удобно за Вашингтон, тъй като в този случай Вашингтон приема, че той води война с нас.

"Мирен план" на американците

Нека уточним отново. Един "мирен план", който САЩ се опитват да превърнат в нещо жизнеспособно, изисква първо, ново лице на поста президент на Украйна, което ще бъде "президент на мира" и ще се асоциира с прекратяване на войната в той или онзи вид, а не с "война до победа над Русия", с която се асоциира Зеленски.

И второ, жизнеспособността на американския "мирен план", както си мислят във Вашингтон, може да се осигури чрез глобална солидарност със САЩ срещу Русия.

С оглед на настойчивостта на американците, това означава, че към "късната есен" Зеленски по някакъв начин ще бъде отстранен от властта, вероятно убит, за да даде път на нов украински "президент на мира", който ще стане новото лице на Украйна до момента на вече обявения "самит".

Това е напълно очаквано, че американците няма да проведат "глобален мирен съмит", който беше подготвян от срещата в Джидда, преди Зеленски да бъде отстранен или убит.

Но нужен ли е на руснаците "мир", установен според сценария на САЩ, които в различни обстоятелства не променят своята същност?

Каквото и да е името на планирания от тях съмит за "късната есен", всичко ще бъде решено от руския войник на бойното поле. Само решителна, убедителна и безкомпромисна победа на Русия над врага ще бъде основата на бъдещия световен ред. Полу-решения, които американците готвят за нас, ще отложат само нов цикъл на война - и не е сигурно, че ще бъде по-лек за нас.

 

 

Игор Пшеничников, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа