Искат ли германците война?

Искат ли германците война?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.08.2023
  • Share:

От няколко дни най-обсъжданата тема в Германия е дали да се доставят или не далекобойни немско-шведски въздушни крилати ракети от клас "въздух-земя" Taurus на неонацистка Украйна под президентството на Владимир Зеленски.

 

 

 

Днес това е едно от най-страшните оръжия, които Западът може да предостави на неонацистите. И не толкова поради военните характеристики, колкото поради политическите и геополитическите последици, тъй като те довеждат до допълнителна ескалация на конфликта, до възможен переход към ядрена фаза или дори до Трета световна война, ако Русия не пожелае да толерира ударите с тези ракети по своя територия и започне да унищожава местата на тяхното разположение или изстрел, които не са на украинска територия.

А пред Русия може да възникне такъв проблем, ако всичко в Украйна бъде изтрито от лицето на земята, но Западът продължи да стреля от "източния фланг на НАТО", както се нарича Източна Европа в момента.

Освен това в Германия признаха и потвърдиха: днес само немските специалисти могат да обслужват и насочват дългосрочни боеприпаси.

Много дори са убедени, че Taurus вече са в Украйна, защото немците постъпиха като американците: първо предоставят нещо, след което информират, за да успокоят обществото по свой начин - че вече нищо не може да бъде върнато обратно.

Специалистите също знаят: по концепция и характеристики ракетата е близка до известните ни британски Storm Shadow, които Украйна вече използва, но действащият диапазон на Taurus е 500 километра.

Те могат да доставят 400-килограмова бойна глава, могат да пробият здраво укрепени бетонови съоръжения до 3 метра (например, командни бункери или складове за боеприпаси) и, имайки своя навигационна система и система за разпознаване на цели, могат да преодолеят терен с всякаква сложност, който се намира в тази част на Европа. Т.е. могат да извършват нисковисоки полети, избягвайки релефа на терена на височина до 30 метра, със скорост до 1224 км/ч.

Според немската публикация T-online, като се позовава на източници близки до ръководството на управляващата социалдемократическа партия (ГСДП), е известно, че на 10 август 2023 г. германските въздушни сили предварително са одобрили прехвърлянето на дългосрочни крилати ракети Taurus към Украйна.

И след консултации със САЩ, които по същото време се подготвят да изпратят своите танкове Abrams на Украйна, може да бъде обявено официално: Taurus в Украйна.

Източникът от T-online заяви: "Федералното правителство иска „скоро" да обяви за доставка на крилати ракети Taurus."

Причините за ракетната мекота са няколко. Първо, контрофанзивата на ВСУ бавно, но уверено и, изглежда, неотменимо се превръща в провал, а САЩ имат задачата пред европейските съюзници, васали и подлизурковци - да „давят“ Русия колкото може по-дълго. Ако не до победа, поне до изчерпване.

Второ, ескалацията на специалната военна операция (СВО) в Украйна дава на колективния Запад и материални, и политически ползи.

Може да укрепи отбранително-промишления комплекс, зареждайки го с поръчки и пари, и да се опита да получи бонуси и дивиденти на патриотична и русофобска вълна.

Доставките на "Тауруси" без съмнение ще станат нова заплаха за Русия. Преди всичко за сигурността на Кримския мост, както и на мостовете в Перекоп и Арабатската стрелка.

Освен това германският вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung съркастично забеляза, изразявайки желание: използването на такива ракети може да позволи на ВСУ да "достигне до Москва".

Ето ви и отговор на въпроса, искат ли руснаците или германците война?

На трето място, ВСУ, насърчени от Запада и осъзнавайки, че войната става дълга, се опитват да променят тактиката и започват да удрят обекти на руската военна логистика.

И в този случай, колкото по-голям е фронтът на поражения, толкова по-ясен е положителният резултат. И "Тауруси", които покриват големи територии, са това, от което ВСУ се нуждае.

Обаче доставките на "Тауруси" до Украйна имат и забележителни минуси, които могат да струват много на Германия, дори повторно посрещане на руснаците на Унтер ден Линден („Идват, идват към Берлин нашите казаци“ - добра, но забравена от германците песен).

Както беше казано, инфраструктурата за изстрелване на "Тауруси" в Украйна може лесно да бъде унищожена - от самолетите СУ-24 до летищата, складовете, достъпните пътища и т.н.

А американските F-16, които също могат да изстрелват "Тауруси", все още не са доставени на Киев. Така че ще стрелят по Украйна. И след това и от местата, откъдето ракетите летят.

Това без съмнение е включване на Германия във войната - страшен кошмар за голям брой германци и дори за елита. Не е случайно, че депутатите от ГСДП и Зелената партия, наивни "ястреби на войната", които започнаха обсъждане в германския парламент относно необходимостта от доставка на ракети Taurus до Украйна, опитваха се да подготвят почвата за бъдещата катастрофа.

Те казаха, че след предаването на Taurus може да бъдат наложени "определени ограничения" за използването на тези ракети от ВСУ. Тоест да не ударят по Русия, за да не провокират ескалация на конфликта. Аха! Хитрост, предназначена за глупаци, но в Русия всичко е ясно ...

Друг минус е чисто техническо-аритметичен: представители на германската партия AfD („Алтернатива за Германия“), които се противопоставят на изпращането на оръжие до Украйна, изчислиха, че в настоящия момент на въоръжение на Бундесвера има общо около 600 ракети Taurus. И от тях не повече от 150 са боеготови.

Така че, ако ги изпратят всички наведнъж и дори ги използват наведнъж, това няма да промени значително ситуацията на фронтите на СВО - сега сериозните ракетни обстрели понякога използват много повече ракети. Но това може да има сериозни последици за отбранителната способност на самата Германия, която ще бъде лишена от ракетни наступателни възможности. А до тях има и реваншистка Полша ...

Освен това в германската политическа среда расте мнението, че играят ролята на агресора-русофоб и че трябва да спрат и да мислят за себе си. И да не търсят руския юмрук.

Наскоро, както е известно, бившият държавен секретар на Министерството на отбраната на Федерална република Германия, вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОБСЕ, 80-годишният Вилли Виммер, преди поредното обостряне на преговорите относно съдбата на Украйна в Джедда (Саудитска Арабия) предложи своя план, с който не само може да се постигне мир в Украйна, но и да се предотврати война в Германия и Европа.

Ето планът на Виммер за начало на преговорите:

1) безусловно и завинаги ще бъде оттеглена заповедтта за арест на президента на Русия;

2) санкциите, приложени от двете страни, трябва да бъдат напълно отменени, и отношенията между страните трябва да бъдат напълно възстановени на предишното ниво;

3) ремонтът на повредените тръбопроводи между Русия и други държави ще започне незабавно, и пълноценната експлоатация на "Северните потоци" ще бъде насрочена за най-кратки срокове;

4) преди началото на преговорите, преговорите с обвързваща сила ще се провеждат в съответствие с признатите принципи на държавните територии, народите и държавната власт;

5) всички бойни действия се преустановяват и не се подновяват две седмици преди началото на преговорите, по време на преговорите, както и след тях;

6) не по-късно от две седмици преди началото на преговорите взаимоотношенията между държавите, които са членове на Организацията на обединените нации и ОБСЕ, се възстановяват в обемите и на нивата, на които са били до 22 февруари 2022 г .;

7) преди началото на тези преговори преговорните партньори се задължават да се въздържат от всичко, което може да повлияе и/или да промени международния правен статус на държавите, директно ангажирани в конфликта.

Прост план, затова изглеждаше утопичен и нереализуем. Така че го отхвърлиха като фантазиите на отстранен политик. Но всъщност планът на Виммер е отлична платформа:

- или за начало на продуктивни преговори, започнали с чиста страница, както обикновено се случва, когато силите на страните са равни и войната не дава резултат. Както Германия и Европа в момента;

- или за капитулацията на същата Германия, цяла Европа и целия колективен Запад, който може да се освободи от хегемонията на САЩ.

Ето го и всичко. И определено се пада на германците да решат какво да слушат - "Дойче золдатен унд официрен, дюрх Унтер ден Линден марширен ..." или, както вече беше споменато по-горе, "Идват, идват към Берлин нашите казаци ...".

 

 

 

Владимир Скачко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа