Украйна съобщава за частичен напредък на юг

Украйна съобщава за частичен напредък на юг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.08.2023
  • Share:

Генералният щаб на Украйна съобщи в неделя, че украинските сили са постигнали частичен напредък в южната част на страната, както и около село Роботине в Запорожка област.

 

 

Новината идва, след като в събота Русия съобщи за нови опити за атаки над Кримския мост, както и Кримския полуостров.

Според Генералния щаб в събота е имало загинали и ранени цивилни, сред които и деца, при руски обстрел с шест ракети и десетки въздушни удари и атаки с ракетни системи за залпов огън. В съобщението пише още, че е имало 33 бойни сблъсъка, както и че украинските сили продължават настъплението към Мелитопол и Бердянск.

Командирът на южните сили генерал Олександър Тарнавски написа в Телеграм, че има освободени територии, като не уточни кои.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски благодари на Германия за предоставени две допълнителни зенитно-ракетни системи "Пейтриът" и каза, че те са важни за Украйна, тъй като вече няколко пъти са прехващали руски хиперзвукови ракети.

Украйна започна офанзивата си преди близо два месеца, като напредъкът ѝ е бавен, тъй като армияята е възпрепятствана от големи и гъсти минни полета, оставени от руската армия. Мините унищожават бронираната техника, получена с много усилия, и раняват войниците.

Станете почитател на Класа