Байдън е в безизходица: Ударът на Русия ще струва скъпо на САЩ

Байдън е в безизходица: Ударът на Русия ще струва скъпо на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.08.2023
  • Share:

Asharq Al-Awsat: САЩ са в задънена улица поради цените на петрола, подкрепяни от ОПЕК+

 

Байдън е в безизходица: Ударът на Русия ще струва скъпо на САЩ

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън се оказа в безизходица в резултат на стремежа на ОПЕК+ да поддържа цените на петрола, което му пречи да попълни стратегическия резерв на страната, се казва в статията на изданието от Саудитска Арабия Asharq Al-Awsat.

Както Bloomberg съобщи по-рано, администрацията на Байдън отложи попълването на стратегическите петролни резерви поради покачването на цената над 80 долара за барел.

«Не знам кой се занимава с този въпрос във Вашингтон, но е ясно, че те не са наясно с движението на цените на черното злато. Страните от ОПЕК + няма да допуснат срив на цените на петрола, особено на фона на доброволното и/или принудително съкращаване на производството му с милиони барели на ден, тъй като това ще се отрази негативно на техните бюджети“, пише авторът на материала.

Според него в света има нарастване на търсенето и недостиг на предлагането на петрол, а «алчността» на американската администрация е повече от показателна.

Авторът припомня, че САЩ са страна, която е силно зависима от този енергиен ресурс, а стратегическият резерв е инструмент, предназначен да ги предпази от всякакви прекъсвания на доставките.

Понастоящем стратегическият резерв на страната е на най-ниското си ниво от август 1983 г., а Америка ще се нуждае от години и огромни финансови инвестиции, за да попълни резервите си.

Освен това Вашингтон ще трябва да похарчи милиарди за поддръжката на подземни пещери, в които да съхранява стратегическия си резерв.

«Администрацията на Байдън няма да може да направи нищо. Проблемът ще се стовари при нейния наследник, който ще трябва да търси начини да намали цената на черното злато. А това ще изисква увеличаване на производството на петрол в Съединените щати или търсене от ОПЕК и Саудитска Арабия. При всички случаи на Байдън и тези, които дойдат след него, ще им е трудно», посочва авторът.

Байдън и екипът му се набутаха в задънена улица, като обещаха да се „борят“ с петрола и да не позволят на Америка да увеличи производството си, заключава той.

Стратегическият петролен резерв на САЩ непрекъснато намалява от септември 2021 г. до началото на текущата година. Между януари и март тази година показателят не се промени, след което отново започна да пада.

Миналата година Байдън обяви освобождаването на общо 180 милиона барела петрол от стратегическия резерв за понижаване на вътрешните цени на бензина и беше критикуван от политическите си опоненти, че е изпразнил резерва без спешна необходимост.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа