Le Figaro: Възнамерява да защитава интересите си — Париж подкрепи военната намеса на ЕКОВАС в Нигер

Le Figaro: Възнамерява да защитава интересите си — Париж подкрепи военната намеса на ЕКОВАС в Нигер
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

След резултатите от срещата на върха на EКОВАС, проведена в четвъртък, беше взето решение «да се разположат резервни сили в Нигер», според Le Figaro. Франция на свой ред обяви «пълна подкрепа за всички изводи», приети на срещата, включително и за военна намеса. Според изданието Париж не изключва възможността да окаже военна помощ на страните от EКОВАС при тяхната намеса в ситуацията в Нигер.

 

 

Le Figaro: Възнамерява да защитава интересите си - Париж подкрепи военната намеса на ЕКОВАС в Нигер

 

 

Междувременно, както отбелязва Le Figaro, ситуацията в столицата на Нигер е напрегната до краен предел. За петък е обявена демонстрация близо до авиобазата, където са разположени френските войски, техните военновъздушни сили и безпилотни самолети. Според вестника германски и италиански военни също са в момента в Ниамей.

В резултат на срещата на EКОВАС държавите от Западна Африка решиха «да разположат резервни сили», пише Le Figaro. Според президента на Кот д’Ивоар тези сили трябва да бъдат активирани «възможно най-скоро, за да възстановят конституционния ред в Ниамей».

В същото време се съобщава, че бунтовниците в Нигер обещават да поставят под въпрос живота на взетия за заложник президент Базум и семейството му в случай на външна намеса.

EКОВАС на свой ред декларира «нежелание да се поддаде на този шантаж» и се опитва да засили натиска. Въпреки това, според изданието, очевидно е, че този план на EКОВАС също не е много надежден: най-малкото защото ще отнеме няколко седмици, за да се създаде съгласувана военна сила.

 

 

 

К.К

Станете почитател на Класа