Атина и Киев подготвят двустранно споразумение

Атина и Киев подготвят двустранно споразумение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

Гърция, с участието на Съединените щати, преговаря с Украйна за сключване на двустранно споразумение за предоставяне на гаранции за сигурност. Това съобщава гръцкият вестник Kathimerini.

 

 

Атина и Киев наскоро проведоха преки преговори за постигане на двустранно споразумение, което ще доведе до един вид ангажимент от страна на Гърция да предостави гаранции за сигурност в няколко сектора, не само в отбраната. Според него на по-широко политическо ниво двете страни обсъждат как да приведат двустранните отношения между Гърция и Украйна в съответствие с духа на декларацията на лидерите на Групата на седемте. В момента се провежда дискусия по политическите аспекти на въпроса на ниво министерства на външните работи.

Вестникът отбелязва, че в тези контакти участват и американци. Според изданието дългосрочните цели включват възстановяване на Украйна и включването й в западноевропейските икономически структури. Една от обсъжданите теми е енергийната сигурност на Украйна. Съществуващите структури в Северна Гърция (Трансадриатическият газопровод), тръбопроводните връзки и разширяващият се капацитет на гръцкото пристанище Александруполис са от решаващо значение при обсъждането на енергийната независимост на Украйна от Руската федерация, обяснява вестникът.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа