Процесът е необратим, още две страни се устремиха към дедоларизация

Процесът е необратим, още две страни се устремиха към дедоларизация
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.08.2023
  • Share:

Съединените щати дълги години «размахват санкционния ботуш», което предизвиква безпокойство в много страни, пише китайското издание «Женмин жибао». Те предприемат действия срещу финансовата хегемония. Иран и Ирак наскоро сключиха сделка петрол срещу газ, за ​​да намалят зависимостта както от одобрението на САЩ, така и от долара.

 

 

Превод от «Женмин жибао», Китай:

 

 

Процесът е необратим, още две страни се устремиха към дедоларизация

 

Преди няколко дни Ирак обяви, че е постигнал договореност с Иран за търговско споразумение петрол срещу газ. Този ход е насочен към справяне с многократните забавяния на плащанията към Техеран поради необходимостта от одобрението на Вашингтон за подобни сделки. По този начин Ирак ще може да осигурява електроенергия през летния период и същевременно да ускори изпълнението на проекти за добив и съхранение на природен газ с цел постигане на «самодостатъчност».

Експертите отбелязват, че споразумението петрол срещу газ, постигнато от двете държави, е нов опит за заобикаляне на американските финансови ограничения и постигане на дедоларизация.

 

Процесът е необратим, още две страни се устремиха към дедоларизация

 

 

Американският „санкционен ботуш“ отдавна застрашава глобалната икономическа стабилност и материалното благосъстояние на хората. В дългосрочен план подобна политика все повече ще допринася за дедоларизацията на някои страни и постепенното отслабване на хегемонията на американската валута.

Според съобщения в чуждестранни медии, първо Багдад трябва да преведе плащанията по банкова сметка, посочена от Вашингтон, и да получи одобрението му, а едва след това средствата се изпращат в Техеран. В същото време Съединените щати ограничават Иран: последният може да използва получените приходи само за закупуване на продукти, които не са обект на американски санкции.

Според руската новинарска агенция «Спутник» министърът на търговията на Пакистан Саид Навид Камар e заявил, че бартерните търговски споразумения намаляват зависимостта на страните от чуждестранни валути като долара.

Европейският уебсайт Modern Diplomacy наскоро публикува публикация, в която се казва, че множеството санкции на САЩ срещу други държави са ги подтикнали да сключват сделки помежду си в национални валути, превръщайте епохата на петродолара да се насочва към своя край с „изненадваща скорост“.

Американското списание International Banker счита, че тъй като около една четвърт от световното население е пряко засегнато поради финансовите ограничения от Вашингтон, никой не бива да се изненадва от нарастващата инерция на дедоларизацията в света.

В бъдеще мащабът и видовете бартерни сделки ще продължат да се разширяват, а заедно с това ще се ускори тенденцията към дедоларизация в международната търговска система, което ще разклати позициите на САЩ на световния капиталов пазар.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа