Тагарев: Търсим място за многонационалната бойна група на НАТО

Тагарев: Търсим място за многонационалната бойна група на НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:

Към момента не съществуват планове за изграждане или развръщане на многофункционален дивизионен щаб на НАТО в или около Ямбол. Анализират се възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев в писмо до областния управител Биляна Кавалджиева — Димитрова, информираха от областната администрация в Ямбол.

 

 

Тагарев: Търсим място за многонационалната бойна група на НАТО

 

 

След срещата на върха на Алианса миналия месец във Вилнюс стана ясно, че НАТО приема три нови регионални отбранителни плана — Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море.

Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи сили за бързо реагиране от 40 000 войници по Източния фланг, като отделно от това 100 самолета и 27 кораба патрулираха ежедневно. След срещата на върха на Алианса миналия месец във Вилнюс стана ясно, че НАТО планира увеличаване на цялото това присъствие в пъти — във всички области, като жива сила, самолети, кораби.

Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, досегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада, разкри премиерът Николай Денков след срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс. По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата — от около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

Станете почитател на Класа