„Контранастъплението показва, че украинският конфликт не може да бъде решен военно“

„Контранастъплението показва, че украинският конфликт не може да бъде решен военно“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:

„Лятната контраофанзива на украинските войски показа, че конфликтът в Украйна не може да бъде решен чрез безкрайни доставки на оръжие", написа на страницата си във Фейсбук Сахра Вагенкнехт, член на Бундестага от левицата.
Според нея „вече няколкоседмичната контраофанзива не е донесла нищо друго освен многобройни жертви и разрушения и от двете страни. И това е въпреки факта, че към края на май Западът е доставил на Украйна оръжия и боеприпаси на стойност над 73 милиарда евро, включително касетъчни бомби, които са забранени от международното право поради опустошителното им въздействие върху цивилни граждани", подчерта Вагенкнехт.
В тази връзка тя се пита "Колко още хора ще трябва да умрат, докато отговорните в САЩ и Европа най-накрая осъзнаят, че този конфликт не може да бъде решен военно".
Депутатката се нахвърли срещу „западните лидери, които през пролетта на 2022 г. блокираха преговорите за примирие между Украйна и Русия, които вече бяха напреднали" и ги призова да се поучат от грешките си. „Вместо безкрайно да снабдява Украйна с оръжия, германското правителство трябва най-накрая да настоява за прекратяване на огъня и да улесни началото на преговорите за постигане на мирно споразумение въз основа на компромис между страните", каза тя.
По-рано кметът на Баден-Баден, Дитмар Шпет, каза „В края на август или началото на септември ще изпратя на германското правителство официално предложение световноизвестната немска ваканционна дестинация да стане място за мирни преговори между Русия и Украйна".
На 5-6 август в саудитския град Джеда се проведоха консултации относно перспективите за мирно уреждане на Украйна. Участваха представители от над 40 държави. Русия не беше поканена на срещата.

Станете почитател на Класа