Агенти на ФБР застреляха мъж от Юта, отправил заплахи към Байдън

Агенти на ФБР застреляха мъж от Юта, отправил заплахи към Байдън
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.08.2023
  • Share:

Мъж от Юта, обвинен в отправяне на заплахи срещу Джо Байдън, беше прострелян и убит от агенти на ФБР часове преди президентът да кацне в щата в сряда, съобщиха властите.
Специални агенти се опитвали в 6.15 сутринта да връчат заповед за обиск на дома на Крейг Делю Робъртсън в Прово, южно от Солт Лейк Сити, когато стрелбата е станала, се казва в изявление на ФБР.
Стрелбата се проверява от ФБР.
Купър Робинсън, един от съседите на Робъртсън, каза за KSL, че е разхождал кучето си около 5:30 сутринта, когато е видял пет или шест полицейски коли да обграждат дома на Робъртсън. „Не можех да видя много от мястото, където бях, можех само да чуя. Те започнаха да говорят по мегафона си: „Крейг Робъртсън, моля, излезте с вдигнати ръце. Те направиха това няколко пъти",", каза Робинсън пред KSL, добавяйки, че е чул силни гърмежи, които предполага, че са светлинни гранати.
Съдебните документи твърдят, че Робъртсън е споменавал „президентско убийство" и също така отправял заплахи срещу окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, главния прокурор Мерик Гарланд и главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс.
Робъртсън публикува онлайн в понеделник, че е чул, че Байдън идва в Юта и „планира да изрови камуфлажния костюм и да почисти праха от снайперската пушка m24", според съдебните документи.
В друга публикация Робъртсън нарича себе си „MAGA Trumper", препратка към лозунга на бившия американски президент Доналд Тръмп „Make America great again".
Публикациите показват, че той изглежда притежава снайперска пушка с голям обсег и множество други оръжия, както и камуфлажно облекло, казаха следователите в съдебните протоколи.
Друга публикация, която KSL прегледа, гласи: „В съня си виждам тялото на Джо Байдън в тъмен ъгъл на паркинг в окръг Колумбия с отрязана глава и лежащо в огромна локва кръв. Ура!".
„Моментът е подходящ за президентско убийство или две. Първо Джо, после Камала!!!" според властите Робъртсън е написал в публикация във Facebook от септември 2022 г., включена в документите. В съдебните документи не е посочен адвокат на Робъртсън.
Робъртсън беше обвинен в три престъпления, включително отправяне на заплахи срещу президента, показват съдебните документи.
В изявление, предадено от Post, говорителят на офиса на ФБР в Юта Сандра Баркър каза: „ФБР приема сериозно всички инциденти със стрелба, включващи наши агенти или членове на специалната група. В съответствие с политиката на ФБР, инцидентът със стрелба се разглежда от отдела за инспекция на ФБР. Тъй като това е продължаващ процес, нямаме повече подробности за предоставяне."
Инцидентът от сряда идва на фона на нарастване на политическото насилие в цялата страна през годините, заплаха, за която експертите предупреждават, че застрашава здравето на американската демокрация.
В доклад на Института Брукингс през февруари, изследователите установиха, че 12% от хората, които подкрепят политическото насилие, са посочили, че лично са заплашвали да използват или действително са използвали пистолет, нож или друго оръжие срещу някого в последните няколко години.
През последните месеци имаше и други случаи на заплахи с насилие срещу политически фигури. През януари двоен гражданин на Франция и Канада се призна за виновен за изпращане на рицин по пощата на бившия президент Доналд Тръмп. Междувременно през юни мъж от Ню Хемпшир беше арестуван и обвинен в заплаха за убийство на неназован американски сенатор.
Според скорошно проучване на Чикагския университет, споделено с Guardian миналия месец, броят на американците, които вярват, че използването на сила е оправдано за възстановяването на Тръмп като президент, се е увеличил с приблизително 6 милиона през последните няколко месеца до около 18 милиона души.

Станете почитател на Класа