Норвегия глоби Meta с $98 500 на ден за нарушаване на поверителността

Норвегия глоби Meta с $98 500 на ден за нарушаване на поверителността
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.08.2023
  • Share:

Собственикът на Facebook - Meta Platforms ще бъде глобяван от 14 август с 1 милион крони (98 500 долара) на ден за нарушаване на поверителността, съобщи норвежкият орган за защита на данните пред Reuters, в решение, което може да има по-широки европейски последици.
Регулаторът, Datatilsynet, каза на 17 юли, че компанията ще бъде глобена, ако не се справи с нарушенията на поверителността, идентифицирани от регулатора.
Мета казва „Единственият начин да се спази закон C-18 е да се прекрати достъпността на новини за хората".
Datatilsynet каза, че Meta не може да събира потребителски данни в Норвегия, като например физическото местоположение на потребителите, и да ги използва за насочване на реклами към тях, (наречено поведенческо рекламиране, бизнес модел, общ за големите технологии). Даден бе срок до 4 август да се докаже на регулатора, че е разгледала проблема.
„От следващия понеделник ще започне да се прилага дневна глоба от 1 милион крони", каза Тобиас Джудин, ръководител на международния отдел на Datatilsynet, пред Ройтерс. Глобата ще важи до 3 ноември. Datatilsynet може да я направи постоянна, като отнесе решението си до Европейския съвет за защита на данните, който има правомощието да направи това, ако е съгласен с решението на норвежкия регулатор. Това също може да разшири териториалния обхват на решението до останалата част от Европа. Datatilsynet все още не е предприела тази стъпка.
Миналата седмица Meta заяви, че възнамерява да помоли потребителите в Европейския съюз за тяхното съгласие, преди да позволи на бизнеса да насочва реклами въз основа на това, което виждат в нейните услуги като Facebook и Instagram.
Джудин каза, че тази стъпка не е достатъчна. Meta трябва да спре обработката на лични данни незабавно, докато този механизъм за съгласие не заработи.
„Според Meta, това ще отнеме няколко месеца, най-рано, за да се приложи. И ние не знаем как ще изглежда механизмът за съгласие. А междувременно правата на хората се нарушават всеки ден" каза Джудин.
Meta каза, че промяната е направена, за да отговори на регулаторните изисквания в региона и произтича от заповед от януари на ирландския комисар по защита на данните, водещият регулатор на Meta в ЕС, за преоценка на правната основа за това как насочва рекламите. Норвегия не е член на Европейския съюз, но е част от единния европейски пазар.

Станете почитател на Класа