„Киев и Западът омаловажават другите инициативи чрез насърчаване на формулата на Зеленски“

„Киев и Западът омаловажават другите инициативи чрез насърчаване на формулата на Зеленски“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

„Популяризирайки формулата на Зеленски, режимът в Киев и Западът се опитват да омаловажат голямото значение на инициативите, представени от други страни, и да монополизират правото да ги представят", отбеляза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки срещата в Джеда за Украйна.
Според дипломата "Формулата на Зеленски е безсмислен ултиматум към Русия. Нито една от десетте му точки не е предназначена за намиране на решение на кризата чрез преговори и дипломатически усилия, а е насочена към удължаване на военните действия. Невъзможно е да се реши въпросът на такава база", добави Захарова.
Тя обаче посочи „Русия оценява посредничеството и хуманитарните инициативи, идващи от нашите приятели от Глобалния юг. За разлика от режима в Киев, който прекъсна и забрани преговорите с Русия, ние бяхме и оставаме отворени за разрешаване на кризата по дипломатически път и сме готови да отговорим на наистина сериозни предложения", каза още дипломатът.
Захарова подчерта „Руското външно министерство е взело под внимание консултациите по украинската криза, които се проведоха в саудитския град Джеда на 5-6 август по инициатива на режима в Киев и Г-7".
Според нея Русия очаква своите съмишленици от групата БРИКС (Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка) и други партньори да споделят своите оценки за срещата. Захарова също така подчерта „Без поканата на Русия и отчитането на нейните интереси, никаква среща за Украйна няма да има никаква добавена стойност. Възможно е да се намери цялостно, устойчиво и справедливо решение на конфликта само ако режимът в Киев сложи край на военните действия и терористичните атаки, докато неговите западни спонсори спрат да помпат украинските въоръжени сили с оръжия".
„Трябва да бъдат препотвърдени първоначалните основи на суверенитета на Украйна, тоест нейният неутрален, необвързан статут, свободен от ядрено оръжие. Трябва да се признае новата териториална реалност, възникнала в резултат на това, че жителите на новите руски региони упражняват правото си на самоопределение, залегнало в Устава на ООН. Необходимо е да се осигури демилитаризация и денацификация на Украйна, както и правата на нейните рускоезични граждани и етнически малцинства в съответствие с вътрешното законодателство на страната и международните закони", каза руският дипломат. „Уверени сме, че реализацията на тези елементи е напълно в съответствие с идеята за международен мир и сигурност, за което се бори Русия", заключи Захарова.

Станете почитател на Класа