Кулеба поиска от САЩ далекобойни ракети ATACMS

Кулеба поиска от САЩ далекобойни ракети ATACMS
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е провел телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, по време на който е поискал американси  ATACMS (Army Tactical Missile System или Армейска тактическа ракетна система), предаде БНР с позоваване на Ройтерс.

 

 

"В нашия разговор Блинкън и аз обсъдихме по-нататъшни стъпки за разширяване на глобалната подкрепа за Формулата на мира и решения за разширяване на износа на зърно“, каза още Кулеба в платформата X, известна преди като Twitter.

"Благодарих на САЩ за цялата предоставена помощ и подчертах необходимостта от подобряване на възможностите на Украйна за далечни разстояния чрез предоставяне на ATACMS." - отбеляза той.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че дискусията е била съсредоточена върху "усилията на Украйна за контранастъпление, последните разговори за справедлив и траен мир в Украйна, проведени в Джеда, Саудитска Арабия, както и върху дългосрочните споразумения за сигурност между двете страни".

По-рано през деня високопоставен украински депутат каза, че ключови парламентарни фракции в Германия са постигнали консенсус да доставят на Украйна крилати ракети Taurus с обсег от 500 км, но официалното решение все още предстои.

Министърът на отбраната на Германия заяви през миналата седмица, че Берлин засега не планира да доставя ракети и че оръжията не са най-спешният приоритет. Говорител на министерството каза пред Ройтерс в понеделник, че позицията не се е променила.

Украйна се надява да осигури оръжия с голям обсег на действие от Запада, за да отвърне на удара на Русия, която използва набор от ракети, изстреляни от стотици километри, за да нанася щети на нейната инфраструктура.

Станете почитател на Класа