Руската икономика я очакват мащабни изменения

Руската икономика я очакват мащабни изменения
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.08.2023
  • Share:

Към средата на годината икономиката се възстанови до нивата от края на 2021 г. Вътрешното потребление се увеличи, кредитната активност се увеличи.

 

 

От третото тримесечие обаче Банката на Русия

прогнозира забавяне на темповете на растеж. В допълнение, влошаването на външнотърговския баланс отслаби рублата, цените се повишиха. За да реши проблемите, регулаторът променя паричната политика.

Ускориха не на шега

Навременната корекция на основния лихвен процент и валутните ограничения през пролетта на 2022 г. помогнаха за ограничаване на инфлацията. Отбранителната промишленост и възстановяването на новите региони осигуриха растеж на БВП. В допълнение, програмите за заместване на вноса в машиностроенето, енергетиката, информационните технологии и други отрасли постепенно дават резултати. Според Централната банка БВП тази година ще нарасне с 1,5-2,5%. Министерството на финансите очаква поне два процента.

Вътрешното търсене се възстанови по-бързо от очакваното, благодарение на създаването на вериги за доставки, навлизането на нови играчи на пазара и завръщането на някои стари под други имена. Федералната митническа служба съобщи, че вносът почти е достигнал обемите отпреди кризата в стойностно и физическо изражение. Експертите отбелязват и отслабване на паниката в обществото. "Хората се адаптират към текущото предлагане на продукти. Държавната подкрепа и пренасочването на производството към вътрешния пазар изиграха своята роля", каза Владислав Антонов, финансов анализатор.

Успоредно с потреблението нараства както корпоративното, така и кредитирането на дребно. Това беше улеснено по-специално от намаляването на основния процент и изобилието от преференциални програми. Делът на необезпечените потребителски кредити обаче нараства през последните месеци, което налага затягане на паричната политика.

Руската икономика се стимулира и от преработващата промишленост, търговията на едро и изпълнението на държавни проекти. Но има граници за всичко: Централната банка предупреждава, че прогресът скоро ще се забави. "Постоянният ръст на държавните разходи ще завърти допълнително инфлацията. По-нататъшното възстановяване изисква завръщането на инвеститорите и стабилизирането на рублата", посочва финансовият експерт Андрей Верников.

Обратна страна

Засилващото се вътрешно търсене увеличи необходимостта от внос. И износът е намалял. Рублата съответно поевтиня. „Слабостта на търговския баланс води до по-високи цени на вносните стоки и компоненти, а производителите прехвърлят допълнителни разходи върху потребителите“, обяснява анализаторът Гюзел Проценко

Проучване на Центъра за бизнес изследвания към Националния изследователски университет ВШИ показа, че повече от половината фирми са доста зависими от чужди материали и резервни части. В минната промишленост въглищните предприятия са най-уязвими, докато в преработващата промишленост текстилните и печатарските компании. Няма да е възможно бързо да се реши проблемът: само десет процента от компаниите са готови напълно да преминат към домашни компоненти в рамките на три години, а две трети - само частично.

Значителните военни разходи и намаляващите приходи от нефт и газ също подхранват инфлацията, добавя Верников. "Каквото и да се говори, европейският пазар е по-платежоспособен от азиатския. Заради отстъпките и по-ниските котировки сме загубили част от приходите", казва той. Според Министерството на финансите през първата половина на годината Русия е получила 47% по-малко от продажбата на въглеводороди, отколкото през същия период на 2022 г.

Хората вече усещат поскъпването и го оценяват над десет процента. Данните на ЦБ са за 5,0-6,5 процента. "Традиционно се смята, че темповете на инфлация, наблюдавани от държавата и населението, се различават три пъти. Гражданите се основават на състоянието на портфейлите си и в някои случаи това е по-точно", отбелязва Антонов. Проценко добавя, че потребителската кошница на всеки отделен човек не съвпада с кошницата на “Росстат” - оттук и разликата в цифрите. Във всеки случай инфлационните очаквания на населението оказват силно влияние върху покупателното поведение. Например, страхувайки се от рязко покачване на цената на дадена стока, хората се запасяват, което създава бурно търсене и увеличава реалната инфлация.

Решение

Централната банка се опитва да ограничи цените чрез коригиране на основния лихвен процент. Експертите прогнозират ръст от поне още един процент до края на годината. Те се обръщат към предишни случаи. "Нямаше срив през 2022 г., защото процентът беше рязко повишен до 20%. В края на 2018 г. цените се покачваха в очакване на увеличение на ДДС през 2019 г., тогава тази техника също проработи: инфлацията беше само три процента", спомня си Проценко.

„Би било добре да се въведе задължителна продажба на валутните постъпления за износителите“, каза Верников. Това би укрепило рублата.

Освен това правилата за издаване на заеми ще бъдат затегнати, за да се намали тежестта върху бюджета. Сега руснаците се насърчават да спестяват. Заедно с лихвите растат и лихвите по депозитите - в “Сбербанк”, “Алфа-Банк”, ВТБ и др. В допълнение, доходността на облигациите на федералния заем нараства.

За борба с бюджетния дефицит се използват монетарни и фискални методи. Държавата намали разходите през май и юни, а в края на годината бюджетът ще получи еднократен данък върху свръхпечалбите на големите предприятия. Според изчисленията на регулатора подобна политика ще помогне за смекчаване на щетите от глобалната нестабилност и ще достигне целевите показатели през 2024 г.

 

 

 

 

Надежда Сарапина, Превод: В. Сергеев,Поглед.инфо

Станете почитател на Класа