Антируската среща на върха в Саудитска Арабия. Как ще отговори Русия!?

Антируската среща на върха в Саудитска Арабия. Как ще отговори Русия!?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2023
  • Share:

Срещата в Саудитска Арабия за Украйна, която ще се проведе на 5-6 август, има ясна антируска насоченост. Това се доказва от много подробности, като се започне от този, който инициира тази среща (на 12 юни ръководителят на Гражданската камара на Украйна Андрий Ермак обяви за такъв форум), и се стигне до факта, че форумът се провежда без участие на представители на Русия.

 

 

 

По думите на външното министерство на Саудитска Арабия, Кралството ще информира Москва за резултатите от срещата. Дискусията в Джеда ще бъде по 10 теми. Сред тях са хранителната и енергийната сигурност, освобождаването на затворници и депортирани хора, включително деца, екологична сигурност, възможността за създаване на трибунал за военни престъпления. Европейските държави ще се съберат преди събитието, за да координират действията и позициите си.

Миналия месец представители на президента на Украйна и Министерството на външните работи се срещнаха в Полша с експерти по развиващите се страни. Един от участниците в срещата във Варшава каза, че съветниците са предложили международните резолюции за Русия да бъдат разделени на две части. Това ще даде възможност на развиващите се страни да осъждат действията на Русия в Украйна, но не и да приемат наказателни мерки срещу Москва.

Да, Мексико и Бразилия отказаха да участват в тази среща на върха, но това решение е погрешно, т.к. ако се приеме резолюция, осъждаща Русия, тогава е важен гласът на всяка държава, която е готова да се противопостави или да предотврати въвеждането на потенциално опасен език за Русия.

Следователно да се присъства и да не се допуска ненужните разпоредби на резолюцията да преминават е по-добре, отколкото просто да отсъствате, показвайки вашето „Фу“. Точно това прави Китай – китайският специален пратеник по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Джеда. Формално - за преговори за Украйна, реално - за да се блокира и не допусне антируски език.

Раздвоението пред форума е много просто - ако първоначално се заложат трудни, неприемливи моменти в резолюцията, тогава е много вероятно това да възпре значителна част от участниците да участват в твърда атака срещу Москва.

Следователно може да се предположи, че на срещата на върха няма да има твърди жестове с формулировката, но западните страни ще се скрият зад хартията, която са получили за да я претълкуват в твърди формулировки. Това ще даде възможност на второстепенните участници на върха да могат да се преструват, че това не сме ние, това са онези другите.

Освен това трябва да се разбере, че тази антируска среща на върха е само за проба на перото. Основната цел е в края на тази или следващата година да се проведе антируска "среща на върха за мир", на която да се съберат десетки държавни глави, които да осъдят Москва.

Целта на подобни събития е да се постигне международно осъждане на Русия и на тази основа да се повдигне въпросът за изключване от международни организации, преди всичко от Съвета за сигурност на ООН. Тогава нищо няма да попречи на Запада да управлява света по този начин, както те искат.

Следователно е ясно, че нещо трябва да се отговори на срещата на върха. И има два възможни отговора. Първият е да останем в рамките на дипломацията. Да си организираме своя собствена среща на върха с изход към резолюция, която ще ни подхожда, и да се опитаме да замотаем, замъглим идеята. Според мен това е не просто задънена улица, но и най-проблематичната, която ще покаже нашата нерешителност и нежелание да отговорим остро. Вторият е военен отговор, с някаква знакова медийна цел, нещо от типа на: на чадър ще я въртим вашата среща на върха и вашата резолюция.

Защо вторият вариант е за предпочитане? Защото под прикритието на тези антируски срещи на върха, Западът създава капан – въвлича ни в преговори, но от неизгодни за нас позиции. Уж целият свят стои зад тях, а ние сме принудени да се оправдаваме и да се приспособяваме към изискванията на този свят. Следователно е необходимо да се водят делата така, че да се върви просто към унищожаването на политическия субект, от името на който хунтата преговаря. Да, тежко и трудно е. Да, неприятно е. Но на кого му е лесно сега?

 

Юрий Баранчик, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа