Норвегия го отнесе, останалите следват: Страните от черните списъци бяха ударени с рублата

Норвегия го отнесе, останалите следват: Страните от черните списъци бяха ударени с рублата
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.08.2023
  • Share:

В списъка на неприятелите има попълнение. Норвегия също беше добавена към официалния списък на страните, провеждащи неприятелска политика спрямо руски дипломати.

 

 

Оттук нататък скандинавското кралство има "таван" на служителите на територията на посолството и консулствата - само 27 души. Русия предприе тази стъпка след експулсирането на 15 руски дипломати от страната.

Първият черен списък

Да започнем с факта, че в Русия има два черни списъка на недружелюбни страни. Първият беше идентифициран в началото на СВO и включваше флагманите на англосаксонския свят: САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, техните манкурти в Европа като Албания, както и малки офшорни държави като Лихтенщайн. Общо - 49 държави .

Дори Микронезия, архипелаг от много острови, чиято обща площ не надвишава размера на Москва, беше включена в списъка. Въпреки това, тъй като Микронезия е напълно зависима от външни сили, САЩ често го използват, за да натрупат "тежест" при гласуването в ООН.

Например, когато Русия внесе в Общото събрание на ООН резолюция за борба с прославянето на нацизма, Украйна и САЩ традиционно гласуваха „против“. Това е просто очаквано, но Микронезия често се присъединява към тях .

Микронезия беше една от онези страни (…), които гласуваха „против“, когато резолюцията беше представена за първи път през 2005 и 2006 г. Сега Съединените щати отново се нуждаеха от Микронезия, за да защитят неонацизма в Украйна и да подкрепят нацисткия режим в Киев,

- написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в своя телеграм канал.

Те решиха да ударят тези страни с рублата. В буквалния смисъл на думата. Съгласно разпореждане на правителството частни и юридически лица, държавни корпорации, руски региони и градове, които имат валутни задължения към враговете от списъка, могат да ги плащат в рубли. Според закона длъжникът може да поиска от руска банка да създаде специална сметка на името на кредитора и да преведе пари в нея в еквивалент в рубли.

Би било по-добре, разбира се, да се отпишат изцяло дълговете към чужденците. Все пак бившите „партньори“ на Русия откраднаха (наричат го „замразяване“) почти половината от златните и валутни резерви на страната ни. Можеше да не се церемоним с тях.

Вторият черен списък

Вторият списък с врагове е дипломатическият. Включва държави, които се държаха грубо с нашите дипломати: изгониха ги, затвориха консулства, отзоваха аташета и т.н. Някои държави, включително Норвегия, са и в двата списъка.

Трябва да се отбележи, че за първи път този списък с врагове на руските дипломати се появи много преди СВО - през май 2021 г. Тогава Русия смяташе САЩ и Чехия за недружелюбни. Обвиниха нашите дипломати, че работят за спецслужбите и ги изгониха. Тогава руското правителство нареди чехите да наемат не повече от 19 души в Русия в дипломатическата си мисия, а Щатите - нито един .

Следващият акт започна след началото на специалната военна операция. През юли 2022 г. Русия разшири своя черен списък на недружелюбни сили. Включва: Дания, Словакия, Гърция, Словения и Хърватия. Според правителственото постановление Словения и Хърватия изобщо няма да могат да наемат служители в Русия за своите дипломатически институции, а Гърция, Дания и Словакия имат таван на персонала от 34, 20 и 16 души.

Как ще се отрази това на враговете?

Разбира се, в известен смисъл присъствието в списъците е символично. Това е един вид юридически фиксирана констатация на факта, че отношенията между нашите страни са в задънена улица.

Това обаче носи и известни трудности за недоброжелателните дипломати. Например служителите - завършили престижни западни университети - ще бъдат принудени да се обслужват сами. Някой ще трябва да мие подове, навивайки ръкавите на ризата си, някой ще трябва сам да получава дипломатическата поща, да кара в московските задръствания и да не седи на задната седалка с телефона си.

Освен това всичко това усложнява процеса на получаване на визи и слага край на съвместните международни проекти. През последните години обаче те са малко. Например отношенията между Русия и прословутата Норвегия - страна от НАТО - се нажежават от 90-те години на миналия век. През 1998 г. страните изгониха взаимно дипломатите си след шпионски скандал. Освен това Норвегия редовно дискредитира мурманските рибари и изявява претенции към нашата територия в Баренцово море, особено след като там бяха открити големи запаси от въглеводороди.

Какво остава в сухото вещество

Редица експерти смятат, че трябва да се действа още по-строго с недружелюбните страни. Включително с използване на мрежово ориентирани стратегии.

Първо, всички страни от НАТО трябва да бъдат включени в списъка на неприятелските страни, с изключение на онези, които се опитват да водят относително независима политика, като Турция и Унгария. Второ, необходимо е да се използват вътрешните им проблеми за дестабилизиране на ситуацията. В Норвегия те са мигранти. Това означава, че трябва да работим с техните мигранти, с протестни форми, с етнокултурни анклави. В съответствие с тези задачи ще се намерят нужните ресурси,– отбелязва в интервю за Царград Александър Бовдунов, анализатор на Международното евразийско движение .

Експертът е скептичен относно перспективите за по-нататъшно сътрудничество с Норвегия, тъй като тази страна отдавна е фасада на ултралибералния дневен ред на Запада.

Тези явления на „ЛГБТ идеологията“ *, които по някакъв начин се опитват да прокарат в останалата част на Европа, в скандинавските страни придобиват напълно гротесков характер: оттук и случаите с жирафа Мариус, Грета Тунберг, Брайвик и откровената война срещу семейните ценности .

За сега няма какво да си говорим с тях. Тогава там най-после ще се появи халифатът или ще възникне някаква кюрдска държава, ще се споразумеем за нещо, ще търсим допирни точки, но засега не виждам смисъл от това,- иронизира експертът.

Имайте предвид, че Румъния може да стане следващият претендент за членство в черния списък. Във всеки случай руското външно министерство съобщи, че на Смоленската площад е поканен временно управляващият Румъния. Засега те са се ограничили с предупреждение - това е отговор на въвеждането на квоти за броя на руския дипломатически персонал в Букурещ.

* Царград продължава да настоява, че не е необходима специална терминология за обозначаване на "ЛГБТ". Такива неща трябва да се наричат с истинските им имена. Става дума за перверзия.

 

 

 

Андрей Ревнивцев, Превод: ЕС,Поглед.инф

Станете почитател на Класа