Зеленски е свършен. САЩ прехвърлят силите си от Украйна на друг фронт

Зеленски е свършен. САЩ прехвърлят силите си от Украйна на друг фронт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.08.2023
  • Share:

Съединените щати правят изненадващ ход. Сега Вашингтон иска парите, отпуснати на Украйна за военни разходи, да отидат не за режима в Киев, а за Тайван. Може би Белият дом знае нещо и се готви за китайска специална военна операция?

 

 

 

За сметка на Украйна

Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, съобщава, че президентът на САЩ Джо Байдън ще поиска от Конгреса да финансира оръжия за Тайван като част от допълнителния бюджет за Украйна. Искането на администрацията е насочено към ускоряване на доставките на оръжия за Тайван на фона на предполагаемата нарастваща заплаха от Китай .

Службата за управление и бюджет на САЩ ще включи финансиране за Тайван в допълнителна заявка като част от усилията за ускоряване на доставките на оръжия, казаха източници на вестника. Ако Конгресът одобри, Тайван ще получи оръжие за първи път чрез система, финансирана от американските данъкоплатци. Съответното искане ще бъде изпратено през август.

В същото време Financial Times отбелязва, че Белият дом отказа да коментира това, както и да разкрие подробности колко пари се планира да бъдат преведени на Тайван. Междувременно Байдън по-рано нареди 345 милиона долара помощ за отбраната на Тайван.

Недоволството на Китай

Според ABC и Associated Press Пентагонът планира да предостави на Тайван преносими системи за противовъздушна отбрана, огнестрелни оръжия, ракети, оборудване за разузнаване и наблюдение. Освен това, според Politico, тайванската армия ще получи атакуващи дронове MQ-9 Reaper. Ето го и него - основният фаворит. Украинската колония може само да мечтае за такова нещо.

Очевидно военно-техническото сътрудничество на САЩ с Тайван предизвиква недоволство и раздразнение в Китай. Същият Financial Times съобщава, че Пекин „решително се противопоставя на военните връзки на САЩ с Тайван и на доставките на оръжия“. Китайското посолство призова Вашингтон да "престане да създава заплаха за мира и стабилността в Тайванския пролив".

Напомням, че ситуацията около Тайван сериозно се изостри след посещението на острова в началото на август 2022 г. на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

В този момент светът беше на ръба на ядрена война. Китай обаче не посмя да свали самолета на Пелоси, но въпреки това проведе мащабни военни учения.

Изострянето е неизбежно

Политическият анализатор Владимир Соловейчик в интервю за кореспондента на Царград отбеляза, че инициативата на президента на САЩ Джо Байдън е неочаквана. Започвайки от посещението на Дън Сяопин в САЩ през 1978 г. и установяването на дипломатически отношения между САЩ и Китайската народна република на 1 януари 1979 г., американската администрация никога не си е позволявала пряко финансиране на програми, свързани с Тайван, в т.ч. отбранителни такива . Ако предложението на Байдън бъде прието, тогава изострянето на отношенията между САЩ и Китай е неизбежно. И това е лоша новина за Киев.

Бюджетните средства, отделяни от властите на САЩ за военна помощ на различни чужди страни, далеч не са неограничени, в година на избори раздуването им е политически опасно за управляващите във Вашингтон демократи. Следователно, колкото повече средства получават тайванските власти, толкова по-малко ще получи Украйна,

- обясни Владимир Соловейчик .

В същото време той отбелязва, че във всички отношения Тайван е много по-важен за стратегическите интереси на САЩ от Украйна. Отдавна е така. Тайванското лоби е много влиятелно в САЩ. Поне не по-малко влиятелно от украинското, ако не и повече. Въпреки че не се рекламират, тайванските лидери в американските коридори на властта отдавна са свои, което не може да се каже за Зеленски.

Предвид възможната крайно негативна реакция на КНР към подобни инициативи, анализаторът прогнозира, че военно-политическото напрежение около Тайван рязко ще ескалира. Това ще изисква допълнителни усилия от администрацията на САЩ. Украйна няма да се зарадва на подобно развитие на събитията.

В навечерието на изборите

Политологът Иван Аркатов в коментар за Царград обърна внимание на факта, че ескалацията на конфликтите е важна за Съединените щати днес, за да сдържат Китай и Русия. Но в същото време те нямат достатъчно ресурси за всичко наведнъж. Освен това всички тези танци около Тайван са част от вътрешнополитическите процеси във вече започналата предизборна борба за президент на САЩ.

Той отбеляза, че републиканците смятат, че основната заплаха за САЩ днес е Китай. В същото време те имат мнозинство в долната камара и контролират бюджетния процес.

Затова за Джо Байдън е важно да привлече подкрепата на републиканците по този въпрос. Той играе заедно с тях, за да може по някакъв начин да направи това, от което се нуждаят демократите,

- казва Иван Аркатов .

Създавайки нестабилност около Китай, САЩ провокират Пекин да предприеме военни действия срещу Тайван, убеден е политологът. И този път Вашингтон ще се опита да успее, да направи това, което не успя в Украйна. Зеленски не се справя със задачата.

Какво от това?

Изборите вече са съвсем близо. И твърде много зависи от тях. И сега вече няма да е възможно да се отписва всичко върху „руските хакери“ и „ръката на Кремъл“. Никой няма да разбере тези „странности“. Демократите плащат скъпо за провалите на режима в Киев. И те не могат да позволят нещо подобно да се случи в Тайванския пролив. Залозите са по-високи от всякога.

Но междувременно Китай също вижда пряка заплаха в действията на Съединените щати - точно както Русия виждаше по-рано преди началото на СВО. Може би Китай е стигнал до извода, че е време да започне?

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа